Στις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα αναφέρθηκε ο Τούρκος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε όσα διαδραματίζονται στη Γάζα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Αφού πρώτα έκανε λόγο για μια «μία άνευ προηγουμένου ανθρώπινη τραγωδία», που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου στη συνέχεια τόνισε: «Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράττονται στη Γάζα εδώ και 28 ημέρες. Νοσοκομεία, σχολεία, τζαμιά, εκκλησίες, προσφυγικοί καταυλισμοί βομβαρδίζονται, αθώα παιδιά σφαγιάζονται ανελέητα».

«Από τις 7 Οκτωβρίου», σημείωσε, «δεν υπάρχει καμία έννοια που να μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που έχουμε δει και να περιγράψει αυτή τη θηριωδία. Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράττονται στη Γάζα εδώ και 28 ημέρες». 

Είπε επίσης, ότι «από το πρώτο ξέσπασμα αυτής της κρίσης, η Τουρκία έχει υιοθετήσει μια στάση αρχών και ανθρωπιστική στάση. Προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο».

Οι αναφορές Ερντογάν στα ενεργειακά έργα

Αναφερόμενος στα μεγάλα ενεργειακά έργα στα οποία συμμετέχουν οι χώρες-μέλη του Οργανισμού Τουρκγενών Κρατών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο αγωγός αργού πετρελαίου Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν, ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ και ο αγωγός ΤΑΡ αποτελούν θεμελιώδη και σημαντικό τομέα συνεργασίας μεταξύ των τουρκογενών κρατών.

Ερντογάν: Yποχρέωσή μας να ενεργήσουμε με αλληλεγγύη προς τους Τουρκοκύπριους

«Η μεταφορά του φυσικού αερίου της Κασπίας στην Τουρκία και την Ευρώπη θα συμβάλει τόσο στην ευημερία των τουρκικών κρατών, όσο και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» είπε ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Mεταξύ άλλων ανέφερε πως: «Είναι υποχρέωσή μας να ενεργούμε αλληλέγγυα με τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης τουρκικής οικογένειας».

Παράλληλα, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Σαμαρκάνδης πέρυσι έλαβε την απόφαση να παραχωρήσει ομόφωνα το καθεστώς του μέλους-παρατηρητή στο ψευδοκράτος. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, «με την απόφαση αυτή, ο τουρκικός κόσμος έδειξε σε όλους ότι οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι δεν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους παρόλο που ήταν απομονωμένοι, δεν ήταν μόνοι τους».

Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν: Δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη άλλων κρατών, αλλά ''έχουμε στριμωχτεί'' στα 780.000 τ.χλμ.

«Πιστεύω ότι θα δούμε την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" ανάμεσά μας με το καθεστώς του μέλους παρατηρητή στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής μας, όπως έχουμε αποφασίσει» κατέληξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.