Τους δύο διεκδικητές της εξουσίας ανέδειξε η κάλπη της Κυριακής στην Αργεντινή, µε τον κεντρώο υπουργό Οικονοµικών, Σέρχιο Μάσα, και τον ακροδεξιό Χάβιερ Μίλεϊ να οδεύουν προς την αναµέτρηση της 19ης Νοεµβρίου για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο προερχόµενος από τον κυβερνητικό συνασπισµό της Κεντροαριστεράς Μάσα, που πιστώνεται την έξοδο από τον «γολγοθά» του πληθωρισµού-ρεκόρ της χώρας (138%), κατάφερε να συγκεντρώσει το 36,6% των ψήφων και να βρεθεί στην πρώτη θέση, όµως εντύπωση προκαλεί η περίπτωση του «αναρχοκαπιταλιστή» -όπως αυτοπροσδιορίζεται- Μίλεϊ. Συγκεκριµένα, ο ίδιος βρίσκεται µόλις δύο χρόνια στην πολιτική σκηνή της χώρας και µε τη ρητορική που θυµίζει έντονα Τραµπ και Μπολσονάρου. Με ποσοστό 30% έφερε τα πάνω κάτω στην εκλογική διαδικασία, αφήνοντας εκτός β’ γύρου την υποψήφια του συνασπισµού της Κεντροδεξιάς, Πατρίτσια Μπούλριτς, που έλαβε 23,8%.

Ο νικητής του α’ γύρου, µετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσµάτων, δεσµεύτηκε για µια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, υποσχόµενος «µια χώρα χωρίς αβεβαιότητα». Η καµπάνια του παρουσιάζει τον αντίπαλό του στον β’ γύρο ως κίνδυνο για τη ∆ηµοκρατία, κάτι που δεν σταµάτησε να επισηµαίνει σε κάθε στιγµή της προεκλογικής περιόδου. Χαρακτηριστικά, µια αφίσα της εκστρατείας επισηµαίνει: «Ο “Economist” λέει ότι ο Μίλεϊ αποτελεί κίνδυνο για τη Δηµοκρατία της Αργεντινής», ενώ ένα βίντεο που έκανε τον γύρο των social media τον συνέκρινε µε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας και την καταστροφική θητεία του.

Από την άλλη, η ακροδεξιά ατζέντα του Μίλεϊ εµπεριέχει και επιδιώκει µια «δολαριοποίηση» της οικονοµίας, µε κατάργηση της κεντρικής τράπεζας και διαφόρων υπουργείων, περικοπή δαπανών του κοινωνικού κράτους και ρητορική ακύρωσης των «παλιών πολιτικών προσώπων». Ο ίδιος έχει εξαπολύσει µύδρους κατά της Κεντροαριστεράς (περονιστές), χαρακτηρίζοντάς τους «κάστα παρασίτων», αλλά χρησιµοποιώντας εξίσου σκληρή ρητορική και απέναντι στην Κεντροδεξιά. Βέβαια, δεν θεωρείται πιθανό να λάβει τη στήριξη της Μπούλριτς, στην οποία και έτεινε χείρα φιλίας, επικαλούµενος «τις καλύτερες εκλογές στην ιστορία του φιλελευθερισµού».

Οι φανατικοί υποστηρικτές του Μίλεϊ, µετά την εκλογική διαδικασία, µίλησαν για «στηµένη ψηφοφορία», θυµίζοντας έντονα εκείνους του Τραµπ το 2020 ή του Μπολσονάρου το 2022, µετά την ήττα του, ενώ, σύµφωνα µε τον ειδικό Μπέντζαµιν Γκένταν, τίποτα δεν έχει κριθεί ενόψει του δεύτερου γύρου. 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 27/10