Παλαιοντολόγοι στη Βόρεια Ντακότα ανακάλυψαν νέα είδη μοσάσαυρων. Αυτά τα γιγάντια υδρόβια ερπετά κολύμπησαν στις θάλασσες της Γης πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια κατά την ύστερη Κρητιδική περίοδο. Αυτό το νέο είδος που έμοιαζε με διασταύρωση φάλαινας και καρχαρία, ονομάζεται Jormungandr walhallaensis από ένα θαλάσσιο φίδι στη σκανδιναβική μυθολογία που ονομάζεται Jörmungandr και Walhalla.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα νέο είδος σαρκοβόρου μοσάσαυρου, που πιστεύουν ότι γεφυρώνει το χάσμα ερπετού και προϊστορικού καρχαρία.

Πρόκειται για ένα αρχαίο είδος γιγάντιας θαλάσσιας σαύρας, φιδιού και καρχαρία, το οποίο ανακάλυψαν το 2015 στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ, σε περιοχή που υπήρχε αρχαία θάλασσα.

Οι παλαιοντολόγοι ονόμασαν το προϊστορικό τέρας Jörmungandr, από το φίδι της σκανδιναβικής μυθολογίας που κατέστρεψε τον κόσμο.

Το εύρημα παρουσιάστηκε πριν από δύο ημέρες σε εκδήλωση του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας.

Η Αμέλια Ζίτλοου, μεταδιδακτορική φοιτήτρια συγκριτικής βιολογίας στη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών Richard Gilder, και οι συνεργάτες της βρήκαν το σχεδόν πλήρες κρανίο, τα σαγόνια, την αυχενική μοίρα και αρκετούς σπονδύλους του μοσασαύρου το 2015 στη Βαλχάλα.

Σύμφωνα με την εργασία τους, ο Jörmungandr walhallaensis είχε μήκος 7 μέτρα, τεράστια πτερύγια και μια ουρά σαν καρχαρία που τον βοηθούσε να γλιστρά μέσα στο νερό.

Είχε επίσης μια οστέινη ράχη στο κρανίο του που τον έκανε να μοιάζει σαν να είχε «θυμωμένα φρύδια».

Τα πρώτα δείγματα μοσασαύρων ανακαλύφθηκαν πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και η λέξη «mosasaur» προηγείται ακόμη και της λέξης «δεινόσαυρος» κατά περίπου 20 χρόνια. Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με αυτές τις αρχαίες σαύρες της θάλασσας, συμπεριλαμβανομένου του πόσες φορές εξελίχθηκαν και πότε έγιναν πλήρως υδρόβιες.