Η Νιγηρία εισήγαγε χθες το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στο σύστημα ανοσοποίησης ρουτίνας της, με στόχο να προσεγγίσει 7,7 εκατομμύρια κορίτσια -ο μεγαλύτερος αριθμός σε έναν μόνο γύρο εμβολιασμού HPV στην περιοχή της Αφρικής- σε μια προσπάθεια εμβολιασμού κατά του ιού που προκαλεί σχεδόν όλες τις περιπτώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τα κορίτσια ηλικίας 9-14 ετών θα λάβουν μία μόνο δόση του εμβολίου, το οποίο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από τους τύπους HPV 16 και 18 που είναι γνωστό ότι προκαλούν τουλάχιστον το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Στη Νιγηρία, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος και η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτων από καρκίνο μεταξύ των γυναικών ηλικίας μεταξύ 15 και 44 ετών. Το 2020 – το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – η χώρα κατέγραψε 12.000 νέα κρούσματα και 8.000 θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

«Η απώλεια περίπου 8.000 Νιγηριανών γυναικών ετησίως από μια ασθένεια που μπορεί να προληφθεί είναι εντελώς απαράδεκτη», λέει ο Muhammad Ali Pate, ο συντονιστής υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας. «Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται κυρίως από τον HPV και οι γονείς μπορούν να αποφύγουν τον σωματικό και οικονομικό πόνο προστατεύοντας τα παιδιά τους με μία μόνο δόση του εμβολίου. Η διάσωση ζωών και η παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων για την υγεία και η προστασία της ευημερίας των Νιγηριανών είναι κεντρικής σημασίας για την Ανανεωμένη Ατζέντα Υγείας του Προέδρου Bola Ahmed Tinubu. Η έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού είναι μια ευκαιρία να προστατεύσουμε τα κορίτσια μας από τη μάστιγα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για πολλά χρόνια στο μέλλον. Ως γονέας ο ίδιος, έχω τέσσερις κόρες, όλες έχουν κάνει το ίδιο εμβόλιο HPV για την προστασία τους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους συναδέλφους γονείς να διασφαλίσουν υπεύθυνα ότι αυτή η γενιά των κοριτσιών μας θα διαταράξει τις απώλειες ζωών που μπορούν να προληφθούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πέρα ​​από άλλες ανείπωτες δυσκολίες, απώλειες και πόνους».

Μια πενθήμερη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού σε σχολεία και κοινότητες θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας παρουσίασης σε 16 πολιτείες και την Ομοσπονδιακή Επικράτεια Πρωτεύουσας. Στη συνέχεια, το εμβόλιο θα ενσωματωθεί σε προγράμματα εμβολιασμού ρουτίνας στις εγκαταστάσεις υγείας. Η δεύτερη φάση της εισαγωγής του εμβολιασμού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Μάιο του 2024 σε 21 πολιτείες.

Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας μέσω της Εθνικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με την υποστήριξη της Gavi, της Vaccine Alliance, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF), του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων εταίρων.

Με την υποστήριξη του γραφείου της ΠΟΥ στη Νιγηρία και άλλων εταίρων, περισσότεροι από 35.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εκπαιδευτεί μέχρι στιγμής στην προετοιμασία για την εκστρατεία και την επακόλουθη παράδοση εμβολίου σε όλες τις εγκαταστάσεις υγείας. Τοποθεσίες εμβολιασμού έχουν δημιουργηθεί και στις 4163 πτέρυγες και στις 16 πολιτείες που περιλαμβάνονται στην πρώτη φάση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα μείνει πίσω κανένα κατάλληλο κορίτσι. Έχουν επίσης δημιουργηθεί κινητές μονάδες εμβολιασμού για να διασφαλιστεί ότι οι απομακρυσμένες κοινότητες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.