Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ξενάγηση πραγματοποίησε το Μουσείο Αρχαιολογίας της Καταλονίας το περασμένο Σάββατο (28/10/2023).

Ειδικότερα, το μουσείο πραγματοποίησε μια 90λεπτη ξενάγηση σε συνεργασία με τη Λέσχη Νατουραλισμού της Καταλονίας σε γυμνιστές. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι επισκέπτες μπορούσαν να μείνουν γυμνοί.

Οι επισκέπτες είδαν την έκθεση Bronzes of Riace με φωτογραφίες του Luigi Spina, που απεικονίζουν δύο χάλκινα αγάλματα γυμνών πολεμιστών του 5ου αιώνα π.Χ., που ανακαλύφθηκαν το 1972 κοντά στο Riace της Ιταλίας.

Στόχος του μουσείου να αισθανθούν οι επισκέπτες… όπως τα αγάλματα

«Θέλαμε να κάνουμε μια πιο ενδιαφέρουσα επίσκεψη και όχι την τυπική ξενάγηση», δήλωσε ο ξεναγός Έντγκαρ Μεστρ, ο οποίος επίσης δεν φορούσε ρούχα. «Θέλαμε οι άνθρωποι που ήρθαν να το δουν να αισθάνονται ακριβώς το ίδιο με το έργο που βλέπουν».

Η ιστοσελίδα του μουσείου υποσχόταν στους επισκέπτες την ευκαιρία να «θαυμάσουν τα έργα ποζάροντας στην ίδια κατάσταση με αυτά, εντελώς γυμνοί και περιτριγυρισμένοι από άλλα σώματα».

Η Μάρτα, η οποία επισκέφθηκε την έκθεση, μίλησε για τη μοναδική εμπειρία που βίωσε: «Αισθάνομαι την ίδια ένταση με την παρατήρηση με τα ρούχα, αλλά με τη διαφορά ότι ίσως καταλάβουμε καλύτερα ότι το γυμνό υπήρχε πάντα και τα σώματα δεν πρέπει να αποτελούν πηγή ντροπής για κανέναν».