Ισραηλινά τανκς έφτασαν στα περίχωρα της πόλης της Γάζας και έκοψαν έναν βασικό δρόμο από τα βόρεια προς τα νότια της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Al Jazeera.

Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων ότι ισραηλινά τανκς πραγματοποίησαν εισβολή προς την οδό Salah al-Din, στο κέντρο του κυβερνείου της πόλης της Γάζας, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων (1,8 μίλια) από τον φράχτη της Γάζας. Στην περιοχή έγιναν σφοδρές συγκρούσεις.

«Έχουν κόψει τον δρόμο Salah al-Din και πυροβολούν εναντίον οποιουδήποτε οχήματος προσπαθήσει να τους ακολουθήσει», είπε ένας κάτοικος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Τα ισραηλινά τανκς αναπτύχθηκαν σε δύο ζώνες της οδού Salah al-Din. Η μία ζώνη βρίσκεται στο ύψος της πλατείας «των Μαρτύρων», σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας και η άλλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την μεθόριο.

Αργότερα την Δευτέρα, ο Salama Maarouf, επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε ότι τα ισραηλινά τανκς υποχώρησαν από τα περίχωρα της πόλης της Γάζας.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως χερσαία προέλαση εντός των κατοικημένων συνοικιών στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό που συνέβη στην οδό Salah al-Din ήταν η εισβολή μερικών τανκς του στρατού κατοχής και μιας μπουλντόζας», ανέφερε ο Maarouf σε δήλωσή του.

Ισραηλινά τανκς στοχεύουν αυτοκίνητο πολιτών

«Αυτά τα οχήματα στόχευσαν δύο αυτοκίνητα πολιτών στην οδό Salah al-Din… Λόγω της αντίστασης που εκδηλώθηκε, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Επί του παρόντος δεν υπάρχει παρουσία οχημάτων του στρατού κατοχής στον δρόμο Salah al-Din και η κυκλοφορία των πολιτών έχει επανέλθει κανονικά στο δρόμο», πρόσθεσε.

Ο Yousef al-Seifi, ο οποίος είδε τη σκηνή με ένα αυτοκίνητο που δέχτηκε επίθεση από πυρά ισραηλινών τανκς κοντά στην πόλη της Γάζας, ανέφερε τα εξής: «Το τανκ ήταν στο Netzarim. Προσπαθούσαμε να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους αλλά κανείς δεν άκουγε. Το τανκ επιτίθετο σε όποιον πλησίαζε, επιτέθηκε σε αυτοκίνητο και λεωφορείο. Κοντά στη δεξαμενή υπήρχε και μια μπουλντόζα». Σύμφωνα με το Al Jazeera, παλαιστινιακές ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media, αναφέρεται ότι διακρίνονται ισραηλινά τανκς να στοχεύουν ένα αυτοκίνητο πολιτών στον δρόμο Salah al-Din στη Γάζα. 

Σε πλήρη εξέλιξη η δεύτερη φάση του πολέμου στο Ισραήλ

Το Ισραήλ «προωθείται σταδιακά σύμφωνα με το σχέδιο» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε κατά την καθημερινή τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους της Χαμάς την νύκτα, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την θέση των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ, μετά την ανάρτηση φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ισραηλινά άρματα μάχης να προωθούνται στην κεντρική οδική αρτηρία που διατρέχει την Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο. 

Νωρίτερα, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι ισραηλινά τανκς έχουν εισέλθει σε συνοικία στις παρυφές της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει την κεντρική οδική αρτηρία.

Δεκάδες τανκς έχουν φθάσει στις παρυφές της συνοικίας αλ-Ζεϊτούν, έχουν αποκλείσει την οδό Σαλαχεντίν και βάλλουν κατά κάθε οχήματος που κυκλοφορεί, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Αυτή η πρωθητική κίνηση του ισραηλινού στρατού ακολουθεί την σειρά των επιχειρήσεων διείσδυσης των χερσαίων δυνάμεων των τελευταίων ημερών στην Λωρίδα της Γάζας. Η συνοικία αλ-Ζεϊτούν βρίσκεται στον νοτιοανατολικό τομέα της πόλης της Γάζας. Σε κανονικούς καιρούς, ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 130.000 κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη συνοικία της πόλης. Ομως η περιοχή όπου έχουν φθάσει τα ισραηλινά τανκς είναι αραιοκατοικημένη. 

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Ισραηλινά πλήγματα κοντά σε νοσοκομείο που αποτελεί καταφύγιο για χιλιάδες αμάχους - Επιθέσεις και στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα ισραηλινά άρματα μάχης και η αεροπορία βομβάρδισαν σε βάθος ενός χιλιομέτρου των κεντρικό οδικό άξονα, ανοίγοντας μεγάλους κρατήρες και αχρηστεύοντάς τον. 

Τα ισραηλινά τανκς έχουν αναπτυχθεί σε δύο ζώνες της οδού Σαλαχεντίν. Η μία ζώνη βρίσκεται στο ύψος της πλατείας «των Μαρτύρων», σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου από τα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Λωρίδα της Γάζας και ή άλλη σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την μεθόριο. 

Οι αυτόπτες μάρτυρες δεν έκαναν λόγο για συγκρούσεις με ενόπλους της Χαμάς. 

Δεκάδες κτίρια δυτικά του κεντρικού αυτού οδικού άξονα, της οδού Σαλαχεντίν, έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών. 

Ισραηλινά πλήγματα ισοπέδωσαν χθες τουλάχιστον δέκα πύργους στην συνοικία Ταλ-αλ-Χάουα, στον νοτιοδυτικό τομέα της πόλης Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο). 

Ισραηλινά πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιές στην ίδια συνοικία σε νοσοκομείο ειδικευμένο στην αντιμετώπιση του καρκίνου που χρηματοδοτείται από την Τουρκία, δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Σόμπι Σέικ.

Το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τους ανθρώπους που ζουν στη βόρεια Γάζα (1,1 εκατομμύριο), συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Γάζας, να κατευθυνθούν προς τα νότια για να αποφύγουν τα στρατιωτικά του χτυπήματα καθώς συνεχίζει την αποστολή του να «καταστρέψει» την Χαμάς, την ομάδα που κυβερνά τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων έχει φύγει τις τελευταίες εβδομάδες, δεκάδες χιλιάδες άλλοι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζώνη.

Ολονύχτιες σφοδρές χερσαίες μάχες – Πλήγματα σε Συρία και Λίβανο

Η είδηση μεταδόθηκε ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να σφυροκοπά από αέρος της Γάζα με την Ισραηλινή Αεροπορία να πλήττει πάνω από 600 στόχους σε ένα 24ωρο, κι ενώ οι ισραηλινοί στρατιώτες έδιναν μάχη σώμα με σώμα όλη τη νύχτα με μαχητές της Χαμάς. Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Κώστας Καντούρης ανέφερε ότι μόνο σε ένα πλήγμα σκοτώθηκαν 30 στελέχη της Χαμάς, σύμφωνα με ισραηλινό ανακοινωθέν.

Σφοδρές χερσαίες μάχες, σύμφωνα με τη Χαμάς, συνεχίζονταν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «δεκάδες» μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θύλακα, όπου παράλληλα οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, εν μέσω πολιορκίας που κατά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα».

«Η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε χθες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, αφού επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου στοιβάζεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους παλαιστίνιους άμαχους.

«Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί χωρίς καθυστέρηση πως οι άμαχοι θα λάβουν τροφή και φάρμακα», πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Ο παλαιστινιακός θύλακας, που βομβαρδίζεται χωρίς σταματημό από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, τέθηκε την 9η σε κατάσταση «απόλυτης πολιορκίας» – ο πληθυσμός του στερείται το νερό, την τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα.

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, αφού πήρε την εξουσία η Χαμάς.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, χθες Κυριακή μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας33 φορτηγά με βοήθεια, η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή από την 21η Οκτωβρίου, όταν επετράπη να εισέλθουν τα πρώτα. Έκτοτε, έχουν φθάσει 117 φορτηγά, κατά την καθημερινή ενημέρωση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Επρόκειτο για βοήθεια «ευπρόσδεκτη» αλλά ανεπαρκή, τόνισε το OCHA, που φοβάται «νέα καταστροφική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και «ταραχές».

Συρία και Λίβανος

Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε «στόχους» στη Συρία σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών.

Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις, παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως κατέρριψε ισραηλινό drone στον ισραηλινό εναέριο χώρο· ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο άλλου μαχητή της.

Ο Τσαχάλ έκανε λόγο από τη δική του πλευρά περί νέων πυρών από τον Λίβανο προς τον τομέα της Χαρ Ντοβ και της Κιριάτ Σιμόνα και πρόσθεσε πως τα ανταπέδωσε.

Τη 13η Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε σε πλήγμα στον νότιο Λίβανο και άλλοι έξι συνάδελφοί του, ανάμεσά τους δύο του Γαλλικού Πρακτορείου, τραυματίστηκαν.

Σε έρευνά της που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) ανέφερε πως επρόκειτο για «στοχευμένο πλήγμα».

Στο κόκκινο βρίσκεται επίσης η ένταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967, όπου πάνω από 110 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από την 7η Οκτωβρίου, ενώ χθες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν ακόμη πέντε.

Επίσης χθες ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, προειδοποίησε πως ο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», κάτι που ενδέχεται να ωθήσει άλλα μέρη να «περάσουν στη δράση».

Ενώ στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αεροδρόμιο έκλεισε εξαιτίας εφόδου πλήθους που έψαχνε «εβραίους» επιβάτες πτήσης από το Τελ Αβίβ. Επεισόδιο στο οποίο έγιναν 60 προσαγωγές και αναφέρθηκαν κάπου 20 τραυματισμοί, ανάμεσά τους 9 αστυνομικών. Το επεισόδιο καταδικάστηκε από τις αρχές του Νταγκεστάν, καθώς και από τις ΗΠΑ, που το χαρακτήρισαν «αντισημιτική» διαδήλωση.