Χωρίς κανένα αποτέλεσμα κατέληξαν οι χωριστές συναντήσεις που είχαν χθες, Πέμπτη 26/10, στις Βρυξέλλεςο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, με την ηγεσία της ΕΕ και ηγέτες μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.


Ζοζέπ Μπορέλ: Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας

«Ο Βούτσιτς και ο Κούρτι δεν ήταν έτοιμοι να συμφωνήσουν σε μια νέα ευρωπαϊκή πρόταση για την Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία χωρίς αμοιβαίες προϋποθέσεις. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας. Σήμερα όμως, δυστυχώς, αυτό δεν κατέστη δυνατό», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Σερβίας και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου είχαν ξεχωριστή συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ζητάμε επιπλέον πόρους για Μεταναστευτικό και φυσικές καταστροφές - Σήμερα η Σύνοδος της ευρωζώνης

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να αποδεχθεί την συμφωνία για την σύσταση των δήμων με σερβική πλειοψηφία, αλλά όχι και διατάξεις που υποδηλώνουν την de jure ή de facto αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Είμαι έτοιμος να υπογράψω ό,τι θέλετε, από όλα όσα πρέπει να εκπληρώσουμε, εκτός από την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ, το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου. Αυτά, όχι, όλα τα άλλα – ναι», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Από την άλλη, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι, έθεσε ως όρο για να αποδεχθεί της σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων, να υπογραφεί μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων στην βάση της ευρωπαϊκής πρότασης, όπως παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Οχρίδα.

Στο ανακοινωθέν της κυβέρνησης του Κοσόβου αναφέρεται ότι ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς αρνήθηκε να υπογράψει μία τέτοια συμφωνία.

*Πηγή: ΕΡΤ