Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Χαμάς και κατά Δύσης-ΗΠΑ, προκάλεσαν βαριές απώλειες στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο την Τετάρτη έκλεισε με πτώση 7,08%, την μεγαλύτερη του τελευταίου έτους.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται την τουρκική χρηματιστηριακή αγορά αναγκάστηκε δύο φορές να δώσει εντολή για αναστολή των διαπραγματεύσεων, ενώ η δεύτερη ήταν και η «φαρμακερή», καθώς ολοκληρώθηκε πρόωρα η χθεσινή συνεδρίαση.

Σήμερα, το χρηματιστήριο κινείται ανοδικά, διαγράφοντας ένα μέρος των χθεσινών απωλειών, καθώς περί τις 14:00 ώρα Ελλάδος, ο γενικός δείκτης κερδίζει σχεδόν 2%.

Η αιτία της βύθισης

Η αιτία της χθεσινής βύθισης ήταν η δήλωση του Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ένα απελευθερωτικό κίνημα. Η Χαμάς είναι μια ισλαμιστική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.

Η δήλωση του Ερντογάν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία και στο εξωτερικό, καθώς θεωρείται ότι υπονομεύει τις προσπάθειες για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Οι ανησυχίες για τις κινήσεις του Ερντογάν

Οι χθεσινές εξελίξεις πυροδότησαν ένα έντονο κύμα προβληματισμού στην Τουρκία, όπου ακόμη και σε δελτία ειδήσεων εκφράσθηκαν ανησυχίες για τις κινήσεις του Τούρκου ηγέτη και το πώς θα επηρεάσουν το γεωπολιτικό γίγνεσθαι της Τουρκίας.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αποξένωση της Τουρκίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και την ασφάλεια της χώρας.