Στέλεχος της Χαμάς μίλησε στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Τετάρτης και, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε πόσο καιρό ετοιμαζόταν για την επίθεση, αλλά και ποιες περιοχές τη βοηθούν.

Ειδικότερα, το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Μπασίμ Ναΐμ, επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου της Χαμάς, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις, μίλησε στην εκπομπή «Αρένα» στον ΑΝΤ1 και αποκάλυψε: «Προετοιμαζόμασταν δύο, ίσως και τρία χρόνια. Σε διάφορα επίπεδα. Είμαστε πολιορκημένοι, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας αλλά παρ' όλα αυτά η στρατιωτική ηγεσία προετοίμασε τα σχέδια και τις πληροφορίες για το πώς λειτουργεί ο εχθρός, πού βρίσκονται οι στρατιωτικές ενώσεις».

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Νυχτερινή χερσαία επίθεση με άρματα μάχης στη Γάζα - Πλήγμα και στον Λίβανο (Βίντεο)

Ο Μπασίμ Ναΐμ χαρακτήρισε «πράξη άμυνας» την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και για πρώτη φορά ονομάτισε τις χώρες που βοηθούν την τρομοκρατική οργάνωση. «Ψάχνουμε υποστήριξη από οποιονδήποτε. Αυτή η βοήθεια μπορεί να είναι οικονομική. Για παράδειγμα παίρνουμε μεγάλη οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ. Διπλωματική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα. Παίρνουμε στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση από το Ιράν. Ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο. Εξαρτάται από το ποιοι θέλουν να βοηθήσουν. Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει οικονομικά είναι ευπρόσδεκτος. Πολιτικά ή διπλωματικά ή στρατιωτικά είναι επίσης καλοδεχούμενος», σημείωσε το στέλεχος της Χαμάς.

"Κανένας πολίτης δεν σκοτώθηκε εσκεμμένα", λέει το στέλεχος της Χαμάς

Στη συνέχεια, μιλώντας για τους αμάχους που σκοτώθηκαν, το στέλεχος της Χαμάς είπε: «Ο στρατιωτικός μας διοικητής έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή στους μαχητές, να μην επιτίθενται σε πολίτες, να μην επιτίθενται σε γυναίκες ή παιδιά και να τους αντιμετωπίζουν με έξυπνο και ηθικό τρόπο και αυτό έγινε. Το Ισραήλ μιλάει για αποκεφαλισμούς μωρών, για βιασμούς γυναικών, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να φέρουν μία απόδειξη για όσα λένε».

Συμπλήρωσε, ωστόσο: «Κανένας πολίτης δεν σκοτώθηκε εσκεμμένα. Κάποιοι πολίτες βρέθηκαν στη μέση των δύο πλευρών». Παραδέχτηκε, πάντως, ξανά πως τους ομήρους που έχει στα χέρια της η Χαμάς εξήγησε πως θα τους κρατήσουν «ώστε να γίνει ανταλλαγή με κρατούμενους. Έχουμε περισσότερους από 5.800 κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές και κάποιοι είναι εκεί για περισσότερα από 40 χρόνια».

Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα: "Ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στα μέρη όπου έχει τις ρίζες της η Χαμάς"

Από τη δική του πλευρά ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, μίλησε επίσης στην εκπομπή «Αρένα», λέγοντας: «Ετοιμαζόμαστε να εισέλθουμε στα μέρη όπου έχει τις ρίζες της η Χαμάς. Θα το κάνουμε με τον δικό μας ρυθμό. Δεν βιαζόμαστε. Θα είναι μια μακρά διαδικασία γιατί πρέπει να καθαρίσουμε αυτήν την περιοχή από χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς που έχουν προετοιμαστεί για πόλεμο, που έχουν χτίσει μια υπόγεια πόλη με τούνελ και αποθήκες εκατοντάδων χιλιομέτρων, όχι για να προστατεύσουν τους αμάχους, αλλά για να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να πολεμήσουν με το Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε αυτόν τον πόλεμο όσο χρειάζεται και θα το κάνουμε με αποφασιστικότητα. Όπως έγινε με τον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, τον ISIS. Η Χαμάς είναι ο ISIS της Γάζας».