Δύσκολη η κατάσταση στο δυτικό Μεξικό, καθώς ο «δυνητικά καταστροφικός» τυφώνας Ότις έφθασε στο έδαφος τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη κοντά στο Ακαπούλκο, τουριστικό προορισμό στις ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα παραπάνω αναφέρει νεότερη ενημέρωση από το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC).

«Δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν πως ο Ότις έφθασε στη γη κοντά στο Ακαπούλκο» περί τις 09:25 ώρα Ελλάδας, ανέφερε το NHC, κάνοντας λόγο για ανέμους ταχύτητας ως και 270 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο κυκλώνας κατατάσσεται στην κατηγορία 5, της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, αναμένεται όμως να χάσει «γρήγορα» ορμή καθώς θα κινείται πάνω από το έδαφος, σημείωσε το NHC.

«Πηγαίνετε σε καταφύγια, μείνετε σε ασφαλείς τοποθεσίες: μακριά από ποτάμια, ρέματα, χαράδρες—και μείνετε σε επαγρύπνηση», σημείωσε νωρίτερα μέσω X (του πρώην Twitter) ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Στα ανοικτά, στον Ειρηνικό, ο κυκλώνας αυτός δεν ήταν παρά απλή τροπική καταιγίδα πριν από μόλις δώδεκα ώρες.

Σημειώνεται πως τα ξενοδοχεία η πόλη Ακαπούλκο στο Μεξικό έχουν πληρότητα 50% και η κυβέρνηση ετοιμάζει κέντρα υποδοχής σε πανδοχεία.

Η πόλη Ακαπούλκο είχε χτυπηθεί την 9η Οκτωβρίου 1997 από τον τυφώνα Πολίνα, που έφθασε στο έδαφος ενώ κατατασσόταν στην κατηγορία 4. Οι αρχές είχαν κάνει λόγο τότε για πάνω από 200 νεκρούς. Μάλιστα, επρόκειτο για μια από τις πιο πολύνεκρες φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει το Μεξικό τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιρουμένων ισχυρών σεισμών.