Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την υπογραφή του ενταξιακού πρωτοκόλλου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την παραπομπή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τη Σουηδία ως πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ πολύ σύντομα», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

«Τώρα υπολογίζω στην ταχεία επικύρωσή του από την τουρκική Εθνοσυνέλευση», συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας τόνισε ότι «η Σουηδία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» και ότι «η ένταξή της στη Συμμαχία θα μας κάνει πιο ισχυρούς».

Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε επισήμως την Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση ένα νομοσχέδιο για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία μπλόκαρε η Άγκυρα εδώ και 17 μήνες.

«Το ενταξιακό πρωτόκολλο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ υπογράφθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2023 από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάλθηκε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση», σύμφωνα με την ανάρτηση της προεδρίας στην πλατφόρμα Χ.