Για τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και την επικείμενη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας μίλησε στην ΕΡΤ ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς.

«Επιστράτευση τόσο μεγάλου αριθμού, 300.000 κόσμο που έχουν μαζέψει αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα είναι καταστροφικό για μια χώρα, για την οικονομία της, για τον κοινωνικό της ιστό και για πάρα πολλά άλλα πράγματα», είπε ο επίτιμος Αρχηγός του ΓΕΣ, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «αυτός είναι ένας πολύ βασικός λόγος για τον οποίο ο στρατός και ο υπουργός Εθνικής Αμύνης του Ισραήλ πιέζει για να προχωρήσουν αυτές οι χερσαίες επιχειρήσεις». Μάλιστα ο κ. Καμπάς υπογραμμίζει πως «θέλουν να τελειώσουν, διότι εκτός όλων των άλλων κουράζει και ρίχνει και το ηθικό αυτών των ανθρώπων που είναι έτοιμοι εκεί στην άκρη της Γάζας για να κάνουν την επιχείρηση αυτή».

Επιχείρηση που επιφέρει απώλειες

«Η άλλη πλευρά όμως, αυτή τη στιγμή μια χερσαία επιχείρηση μέσα στη Γάζα θα έχει πολύ αίμα. Πολύ μεγάλο φόρο αίματος και για τους Ισραηλινούς, διότι είναι η δυσκολότερη επιχείρηση, εντός κατοικημένων τόπων» συμπληρώνοντας πως «μια τέτοια επιχείρηση επιφέρει πολύ μεγάλες απώλειες και στον επιτιθέμενο γιατί πολεμάει 360 μοίρες γύρω – γύρω και δεν έχει ένα μέτωπο να πολεμήσει προς τα μπροστά».

Ο κ. Καμπάς υπογράμμισε τις μεγάλες και παράλληλες απώλειες στους αμάχους της Παλαιστίνης αλλά και στους ομήρους της Χαμάς, ενώ τόνισε και τη συνάντηση Μητσοτάκη με συγγενείς ομήρων κατά τη διάρκεια της παραμονή του στο Ισραήλ σχολιάζοντας πως «ψυχολογικά πιέζουν όλη τη Δύση να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση».

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου

«Οι στρατηγοί δεν αποφασίζουν μόνο στρατιωτικά, πρέπει να αποφασίζουν και κοινωνικά, διαφορετικά δεν μπορείς να λειτουργείς εκεί πέρα» σημείωσε μεταξύ άλλων, ενώ πρόσθεσε πως «ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου, ο οποίος τελικά λένε ότι απεδείχθη ότι μάλλον ήταν από λάθος της πλευράς της παλαιστινιακής τζιχάντ, ξεσήκωσε ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους εναντίον όλου αυτού του πράγματος, κάτι το οποίο μέχρι τότε λειτουργούσε ως πλεονέκτημα υπέρ των Ισραηλινών λόγω της επίθεσης της τρομοκρατικής αυτής και βάρβαρης επίθεσης στα χωριά αυτά. Όταν όμως έγινε αυτό, άρχισαν ακόμα και οι δυτικοί ηγέτες, ακόμα και ο Μπάιντεν, ακόμα και ο δικός μας, να συζητάνε πλέον ναι μεν επιχειρήσεις, αλλά με ανθρωπιστικό δίκαιο κλπ.» και υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή η Χαμάς έχει το πάνω χέρι στις ψυχολογικές επιχειρήσεις».

Επιπλέον ο Καμπάς έκανε λόγο για τις πιέσεις που ασκούν οι ηγέτες της Δύσης στον Μπένιαμιν Νετανιάχου λέγοντας πως «φοβούνται μια γενικότερη αναζωπύρωση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι από τα πλέον ευαίσθητα μέρη παγκοσμίως. Και γεωπολιτικά και ενεργειακά» σημειώνοντας σύμφωνα με την προσωπική του εκτίμηση πως «Δεν μπορεί να χάσουν τελείως την αξιοπιστία τους οι ισραηλινές ένοπλες. Θα γίνει κάποια κίνηση μέσα στη Γάζα, η οποία μπορεί να είναι περιορισμένης έκτασης, να φανεί διαφορετικά. Δεν νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θα σταματήσουν σ’ αυτό το βομβαρδισμό που κάνουν, κάποια στιγμή θα κάνουν και το επόμενο βήμα, που μπορεί να μην είναι βεβαίως αυτό το οποίο διαφημίζεται και έχασαν την αξιοπιστία τους, επειδή το διαφήμιζαν από την πρώτη μέρα. Όλοι δεν περιμέναμε και λέγαμε από ώρα σε ώρα, από ώρα σε ώρα, έχουν περάσει 17 μέρες».