Η Χαμάς ανακοίνωσε απόψε την απελευθέρωση άλλων δύο γυναικών, που απήχθησαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και έκτοτε κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ανέφερε πως η απελευθέρωση των δύο ομήρων αποφασίστηκε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους, χάρη στη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Το Al Jazeera κατονομάζει τους απελευθερωθέντες ομήρους ως Νουρίτ Ιτσχάκ και Γιοχεβέντ Λίβσιτς, επικαλούμενο ανάρτηση των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

Το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 μεταδίδει πως πρόκειται για την 79χρονη Νουρίτ Κούπερ και την 85χρονη Γιοχεβέντ Λίβσιτς, που είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ και οι σύζυγοί τους παραμένουν σε ομηρία. Οι δύο ηλικιωμένες έφθασαν ήδη στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «στέθηκαν με επιτυχία οι διπλωματικές προσπάθειες της Αιγύπτου για την απελευθέρωση δύο γυναικών» που κρατούνταν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας. Η ανακοίνωση της Χαμάς έγινε τρεις ημέρες μετά την απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων.

Η Χαμάς δεν διευκρίνισε την εθνικότητα των δύο γυναικών που απελευθέρωσε σήμερα, υπονοώντας ωστόσο ότι είναι Ισραηλινές. «Ο εχθρός είχε αρνηθεί να τους παραλάβει την περασμένη Παρασκευή», υποστήριξε ο Ουμπάιντα, επαναλαμβάνοντας έναν ισχυρισμό που είχε διαψεύσει το Ισραήλ ως «ψευδή προπαγάνδα».

Πόλεμος στο Ισραήλ: 220 όμηροι – Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών – μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζα

Το Ισραήλ εκτιμά ότι περισσότεροι από 220 όμηροι – Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών – μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έκτοτε οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σφυροκοπούν τον παλαιστινιακό θύλακα και προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση.

Είμαστε χαρούμενοι που η γιαγιά επιστρέφει, λέει ο εγγονός της Γιοχεβέντ Λίφσιτς

Ο Ντάνιελ Λέφσιτς, εγγονός της Γιοχεβέντ Λέφσιτς, τόνισε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του είναι «ενθουσιασμένοι και χαρούμενοι» που η γιαγιά του «επιστρέφει». «Απλώς ελπίζουμε ότι είναι καλά, ότι η υγεία της είναι καλή και περιμένουμε να τη δούμε» υπογράμμισε με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό του. «Ελπίζουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή για την απελευθέρωση όλων των ομήρων» πρόσθεσε ο ίδιος.

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τους «50»


Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις για τους 50 Οι διαπραγματεύσεις για την πιθανότητα να αφεθούν ελεύθεροι 50 από τις περίπου 220 ομήρους που είναι κρατούμενοι από τη Χαμάς κατέρρευσαν τη Δευτέρα, ανέφερε η Wall Street Journal. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο γιατί η Χαμάς απαιτούσε τη μεταφορά πετρελαίου στη Γάζα.

Νωρίτερα τη Δευτέρα είχε γίνει γνωστό ότι αξιωματούχοι του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονταν καθ' οδόν για να παραλάβουν περί τους 50 ομήρους που θα απελευθέρωνε η Χαμάς. Αναφερόταν ακόμη ότι η αναστολή των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε μέρος της Λωρίδας της Γάζας ήταν μέρος της συμφωνίας για να μπορέσουν οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού να φτάσουν με ασφάλεια στους ομήρους.