Εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση απελευθέρωσε δύο ακόμα ομήρους, που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου. Όπως μετέδωσε η εφημερίδα Haaretz, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ακόμα αιχμαλώτους από την Γάζα, με την διαμεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η τρομοκρατική οργάνωση είχε απελευθερώσει δύο αμερικανοισραηλινές (μάνα και κόρη).

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, Οι δύο αιχμάλωτοι είναι ο Nurit Yitzhak και η 85χρονη Yocheved Levschitz (φωτο κάτω), ανέφερε η ανακοίνωση της Χαμάς. «Αυτοί είναι οι ίδιοι δύο αιχμάλωτοι που προσπαθήσαμε να απελευθερώσουμε από την Παρασκευή, αλλά το Ισραήλ είχε αρνηθεί να τους πάρει», υποστηρίζει η τρομοκρατική οργάνωση. 



«Αποφασίσαμε να τους απελευθερώσουμε για ανθρωπιστικούς και ιατρικούς λόγους», ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Αμπού Ομπάιντα, κάτι που ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά το Ισραήλ.

«Ουδέν σχόλιο» από Λευκό Οίκο

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, κληθείς να σχολιάσει την είδηση της απελευθέρωσης δύο ακόμα ομήρων,  ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει τίποτα και πρόσθεσε ότι ;η προσπάθεια να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους είναι ένα θέμα που απασχολεί "ώρα με την ώρα" τον Λευκό Οίκο.

Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 50 ομήρων

Νωρίτερα σήμερα πάντως, είχαν διαφανεί οι προθέσεις της Χαμάς, για απελευθέρωση ομήρων, με αναφορές από διεθνή ΜΜΕ. Ο βρετανικός Guardian, που επικαλέστηκε πληροφορίες του ειδησεογραφικού καναλιού Ι24 του Τελ Αβίβ, μετέδωσε ότι «πήγες στη Γάζα» δήλωσαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη «η οριστικοποίηση μιας πιθανής συμφωνίας» για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα από τη Χαμάς, μετά τη μεσολάβηση και του Κατάρ

Το Ι24 ανέφερε μεταξύ άλλων στο ρεπορτάζ του ότι στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είναι καθ’ οδόν για να παραλάβουν τους ομήρους και πως όλα θα γίνουν μέσα «στις επόμενες ώρες» αν δεν υπάρχουν εμπόδια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Χαμάς, η απελευθέρωση των ομήρων ξεκίνησε ήδη.

Πάντως πηγή που μίλησε στη Haaretz, δήλωσε ότι ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν τελικά μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερος και να μην φύγουν τελικά 50 άνθρωποι από τα χέρια της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας από τους λόγους που η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει και άλλους ομήρους είναι ότι το Ισραήλ προχωρά σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δηλαδή ότι σταματά τις αεροπορικές επιδρομές ώστε ο Ερυθρός Σταυρός να φτάσει με ασφάλεια στους ομήρους.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν την Δευτέρα (23/10/2023) ότι ο αριθμός των ομήρων της Χαμάς είναι 222, ο οποίος αυξήθηκε από 213.