Η επικεφαλής εβραϊκής συναγωγής στο Ντιτρόιτ έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης, χθες Σάββατο, έξω από το σπίτι της.

Η 40χρονη Σαμάνθα Γουόλ μαχαιρώθηκε έξω από το σπίτι της ενώ ο δράστης της επίθεσης διαφεύγει.

Η Γουόλ ήταν πρόεδρος της Συναγωγής Isaac Agree Downtown από το 2022 και σύμβουλος στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος

Στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρή υπήρχαν ίχνη αίματος που οδηγούσαν στο σπίτι της, όπου πιστεύεται ότι έγινε το έγκλημα.

Τι λέει η εβραϊκή κοινότητα

Ο θάνατος της Γουόλ, επιβεβαιώθηκε από την εβραϊκή κοινότητα μέσω ανάρτησης σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαστε συγκλονισμένοι και θλιμμένοι στο άκουσμα του αδόκητου χαμού της Σαμάνθα Γουόλ, προέδρου του συμβουλίου μας», αναφέρει η ανακοίνωση της εβραϊκής συναγωγής. «Επί του παρόντος, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες, αλλά θα τις κοινοποιήσουμε όταν είναι διαθέσιμες», επισημαίνεται.ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει μέχρι στιγμής το κίνητρο του εγκλήματος. 

Η αστυνομία του Ντιτρόιτ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δολοφόνου και έχει ζητήσει την βοήθεια του FBI.

Το κίνητρο της δολοφονίας προς το παρόν παραμένει «αδιευκρίνιστο».

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για στοχευμένη πράξη με κίνητρο τον αντισημιτισμό»

Η δολοφονία της Γουόλ έχει προκαλέσει σοκ καθώς έγινε εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στις εβραϊκές και μουσουλμανικές κοινότητες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντιτρόιτ Τζέημς Γουάιτ προέτρεψε όλους «να παραμείνουν ψύχραιμοι και υπομονετικοί» όσο η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη παρά τα «πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

«Είναι σημαντικό να μην εξαχθούν συμπεράσματα έως ότου επανεξεταστούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία», δήλωσε ο Γουάιτ.

Την ίδια στιγμή, η Εβραϊκή Ομοσπονδία του Ντιτρόιτ είπε ότι Εβραίοι αξιωματούχοι ασφαλείας συνεργάζονται με τις αρχές για την υπόθεση.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η ομοσπονδία σε δήλωση στη σελίδα της στο Facebook, «δεν έχουν κοινοποιηθεί στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι πρόκειται για στοχευμένη πράξη με κίνητρο τον αντισημιτισμό».

Επίσης, ενημερώνει ότι «δεν υπάρχουν γνωστές απειλές αυτή τη στιγμή» κατά της εβραϊκής κοινότητας.

«Η Σαμ ήταν ένας από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει», έγραψε η γενική εισαγγελέας του Μίσιγκαν, η Ντέινα Νέσελ, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). 

«Συντετριμμένη» δήλωσε από την πλευρά της η Ελίσα Σλότκιν, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, για την οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν η Σαμάνθα Γουόλ.

Τι εκτιμά η αστυνομία

Όλα ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου. Οι αστυνομικοί δέχθηκαν κλήση για ένα άτομο που βρισκόταν στο έδαφος, χωρίς να ανταποκρίνεται. Όταν έφτασαν στο σημείο, εντόπισαν ένα «ίχνος αίματος» που τους οδήγησε στο σπίτι της Γουόλ. 

Η αστυνομία πιστεύει ότι το έγκλημα έγινε μέσα στο σπίτι της. Το άψυχο σώμα της γυναίκας έφερε πολλές μαχαιριές, ενώ ο θάνατός της διαπιστώθηκε επί τόπου.

Το αστυνομικό τμήμα του Ντιτρόιτ δήλωσε ότι η υπόθεση ανατέθηκε στη μονάδα ανθρωποκτονιών του για έρευνα. Ο αρχηγός της αστυνομίας Τζέιμς Γουάιτ δήλωσε ότι το περιστατικό διερευνάται πλήρως, ενώ άγνωστο είναι το κίνητρο.

«Όπως είναι κατανοητό, το έγκλημα αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτηματικά. Είναι υπό διερεύνηση και ζητώ από όλους να παραμείνουν υπομονετικοί, ενώ οι ερευνητές εξετάζουν προσεκτικά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία», δήλωσε ο Γουάιτ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να μην εξαχθούν ακόμη συμπεράσματα. Στις έρευνες συνδράμει το FBI και η Πολιτειακή Αστυνομία του Μίσιγκαν.

Επικεφαλής της συναγωγής και συνεργάτιδα πολιτικού

Πέραν της συναγωγής, η Γουόλ είχε εργαστεί στο παρελθόν για τη βουλευτή Ελίσα Σλότκιν και μετείχε και στην εκστρατεία επανεκλογής της Γενικής Εισαγγελέως Ντέινα Νέσελ. Και οι δύο προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα.

Η κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ δήλωσε ότι η γυναίκα «ήταν μία πηγή φωτός, ένας φάρος στην κοινότητά της, που δούλευε σκληρά για να κάνει το Μίσιγκαν ένα καλύτερο μέρος». Ο δήμαρχος του Ντιτρόιτ είπε ότι ο θάνατος της Γουόλ «έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στην κοινότητα της πόλης», προσθέτοντας ότι προ ολίγων εβδομάδων, γιόρταζαν μαζί τη συναγωγή που είχε ανακαινιστεί, ένα έργο του οποίου είχε ηχηθεί με επιτυχία.

Τα συλλυπητήριά της εξέφρασε και η γενική εισαγγελέας του Μίσιγκαν Ντέινα Νέσελ. «Η Σαμ ήταν τόσο ευγενικός άνθρωπος. Την οδηγούσε η ειλικρινής αγάπη της για την κοινότητα, την πολιτεία και τη χώρα της», δήλωσε.