Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Κάιρο, όπου συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης, που πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ και την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

 Οι εργασίες της Συνόδου για την Ειρήνη, την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου. Η συνεδρίαση των ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνεται σε δύο μέρη, με το δεύτερο να ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι. Στις 15:45 έχει προγραμματιστεί γεύμα των ηγετών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Σύνοδο τόνισε μεταξύ άλλων «υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενώ η Χαμάς δεν είναι με το μέρος του παλαιστινιακού λαού και προξενεί ατέλειωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν όρια στην βλάβη και τη ζημία στους ανθρώπους. Εξήρε τη σημασία της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η σύγκληση της Συνόδου «είναι σωστή. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του.

«Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες, χάνοντας τη ζωή τους», είπε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», είπε. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι και δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει καταδικάσει τη βία από την πρώτη στιγμή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία κουβαλούν μεγάλο βάρος. 

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

6003419


Οι στόχοι της Διάσκεψης

Η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης που διεξάγεται στο Κάιρο, θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς.  

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Δημήτρης Γκάτσιος το κλίμα στην περιοχή παραμένει τεταμένο, καθώς πραγματοποιούνται δεκάδες διαδηλώσεις στις πόλεις της Αιγύπτου υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο, αναφέρει ότι οι προσπάθειες όσον αφορά στην επίτευξη μιας λύσης έχουν μπροστά τους διάφορα αναχώματα. Το πλέον σημαντικό είναι η απουσία εκπροσώπων του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι το παρών στη διάσκεψη δίνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, μία κοινή οδός και ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους ηγέτες των αραβικών χωρών και τους ηγέτες της Δύσης που δίνουν το παρών στις εργασίες της Συνόδου.

6003417

Στη σύνοδο συμμετέχουν μεταξύ άλλων: 

-Ο  ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου θα έχει επίσης διμερείς επαφές

-Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι

-Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς

-Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα

-Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα

-Ο πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σεΐχ Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάχ

-Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι

-Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ

-Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

-Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα

-Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ

-Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά.

-Η υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι

-Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ

-Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε

-Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή Ζάι Τζουν

-Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

-Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

-Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

Δείτε βίντεο από τη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο

____________2023-10-21__1_24_41___
____________2023-10-21__1_24_51___

 
Συμφωνία για οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα προτείνει ο Αλ Σίσι

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε σήμερα στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων. Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος και οικοδεσπότης  Αμπντελφατάχ Αλ Σίσι., επανέλαβε την έκκληση για παροχή προστασίας στους Παλαιστίνιους. «Πού είναι η ισότητα μεταξύ των ανθρώπινων ζωών χωρίς διακρίσεις ή διπλά πρότυπα;» είπε στους συνομιλητές του.

Ο Αλ Σίσι επιβεβαίωσε επίσης τη στάση της Αιγύπτου, απορρίπτοντας κάθε σχέδιο του Ισραήλ για αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους. Όπως είπε, έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι «δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας».

Οι ηγέτες και αξιωματούχοι από τη Μέση Ανατολή, την ΕΕ, τη Ρωσία, την Κίνα και την Τουρκία που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς. 

Επιπλέον, η απουσία κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ -  που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ - αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από την διάσκεψη, η οποία οργανώθηκε βιαστικά.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στόχος του είναι η εξόντωση της Χαμάς και ένα νέο «καθεστώς ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι στόχος του είναι η εξόντωση της Χαμάς και ένα νέο «καθεστώς ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Ενδεικτικά, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Η θέση της ΕΕ και η ανησυχία για νέο μεταναστευτικό κύμα από την Παλαιστίνη

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς θα εκπροσωπήσει την Κομισιόν στη σημερινή σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη (Cairo Summit for Peace) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Για την ΕΕ, το ενδεχόμενο να περάσουν από τη Ράφα στην Αίγυπτο δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, πιθανόν να αποτελέσει νέα μεταναστευτική «πρόκληση».

Στην σύνοδο παρευρίσκεται και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος στην πρόσφατη έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή επισήμανε την ανησυχία της Ελλάδας για τις συνέπειες που θα είχε η επέκταση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο και υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των υπηρεσιών ασφαλείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.