Τρόπους ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στην Ε.Ε. μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Βέλγιο και Γαλλία, αλλά και τις ανησυχίες για πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συζητούν σήμερα οι υπουργοί Μετανάστευσης της Ένωσης.

Μια σειρά από χτυπήματα και απειλές τις τελευταίες ημέρες έχουν σημάνει συναγερμό στις Αρχές και τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. Σήμερα μόνο, τρία σχολεία εκκενώθηκαν στο Βέλγιο ύστερα από προειδοποίηση για βόμβα, ενώ στη Γαλλία για ακόμη μια φορά οι Αρχές προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση αεροδρομίων, ύστερα από ανάλογη απειλή.

Διαβάστε ακόμα: Παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς πολίτες - "Προσοχή για τρομοκρατικές επιθέσεις, να είστε σε επαγρύπνηση"

«Οι επιπτώσεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για την εσωτερική μας ασφάλεια είναι ένα από τα μείζονα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Τόσο όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όσο και ως προς το τι βλέπουμε να συμβαίνει εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο για την προετοιμασία της συνόδου των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε. που θα λάβει χώρα σήμερα.

"Καμπανάκι" MI5 και FBI για τρομοκρατικά χτυπήματα

Την ίδια ώρα, οι επικεφαλής της MI5 και του FBI, δηλαδή των βρετανικών και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, εξέδωσαν μια πρωτοφανή κοινή προειδοποίηση, ότι οι απειλές εγχώριων τρομοκρατικών επιθέσεων θα μπορούσαν να αυξηθούν ως συνέπεια της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Οι επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής δήλωσαν ότι οι εβραϊκές κοινότητες και οργανώσεις, καθώς και άλλες ομάδες, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο από μεμονωμένους δράστες, μαχητές της Χαμάς και του Ιράν σε βρετανικό ή αμερικανικό έδαφος.

Ο Ken McCallum, ο γενικός διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας MI5, δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος μοναχικά άτομα, που μπορεί να έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο, να αντιδράσουν με «αυθόρμητους ή απρόβλεπτους τρόπους» στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών στην Καλιφόρνια είπε ότι υπήρχε, επίσης, ο κίνδυνος τρομοκρατικές ομάδες ή το Ιράν να εντείνουν τη βίαιη δραστηριότητά τους και ότι Εβραίοι ή οργανώσεις θα μπορούσαν να γίνουν στόχος νεοναζί και ισλαμιστών. «Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή να αυξήσουν την απειλή στη Βρετανία ή να αλλάξουν τη μορφή της απειλής ως προς τους στόχους», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικής κατασκοπείας MI5.

Ο Wray, διευθυντής του FBI, δήλωσε ότι οι τρομοκρατικές απειλές εξελίσσονται γρήγορα στις ΗΠΑ και ότι «δεν μπορούμε και δεν αποκλείουμε την πιθανότητα η Χαμάς ή άλλες ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις να μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τη σύγκρουση για να καλέσουν τους υποστηρικτές τους να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στο έδαφός μας». Είπε ακόμη ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε «αύξηση των αναφερόμενων απειλών» κατά «Εβραίων Αμερικανών ή μουσουλμάνων Αμερικανών, ιδρυμάτων και οίκων λατρείας» στις ΗΠΑ.

Τόσο ο Wray όσο και ο McCallum καταδίκασαν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο Wray δήλωσε ότι «θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά πόσο τρομοκρατημένος είμαι και συνεχίζω να είμαι από τις φρικαλεότητες που διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ», ενώ ο Βρετανός ομόλογός του δήλωσε ότι «πρόκειται για τερατώδεις επιθέσεις, που είχαν ως συνέπεια 1.400 άνθρωποι να δολοφονηθούν».

Ανέφερε, επίσης, ότι η MI5 συμβάλλει στις προσπάθειες με τις ισραηλινές και άλλες Αρχές για τον εντοπισμό των Βρετανών ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν από τους εξτρεμιστές της Χαμάς. Το FBI έχει ήδη δηλώσει ότι εργάζεται για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των αγνοούμενων Αμερικανών.