Μέτρα προστασίας ακόμα και για τα τανκς παίρνει το Ισραήλ. Ειδικότερα, το Ισραήλ εφοδιάζει τα τανκς με σκέπαστρα που τα προστατεύουν από επιθέσεις drones. Σημειώνεται ότι τα τανκς του Ισραήλ έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Γάζα ενόψει μιας πιθανής χερσαίας επιχείρησης. Η συγκεκριμένη κίνηση από το Ισραήλ δεν είναι άγνωστη, αποτελεί μια τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί και στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου δείχνουν αρκετά τανκς στην πόλη Ασκελόν του νότιου Ισραήλ με μεταλλικά σκέπαστρα πάνω από τους πυργίσκους τους, ώστε να προστατευθούν τα άρματα μάχης και τα πληρώματά τους από επιθέσεις με drones, ένα μέτρο στο οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, φαίνεται ότι κατέφυγε ο ισραηλινός στρατός μετά τη χρήση εμπορικών drones εφοδιασμένων με εκρηκτικά από τη Χαμάς κατά την αφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου εναντίον στρατιωτών και τεθωρακισμένων.

Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στο Ισραήλ: Νεκρός υπαρχηγός της Χαμάς σε ισραηλινό βομβαρδισμό




 «Υποθέτω ότι οι επιθέσεις της Χαμάς έδωσαν στο Ισραήλ την ώθηση να χρησιμοποιήσει πιο ευρέως τα σκέπαστρα. Ήταν προφανώς κάτι που ήδη μελετούσαν, αφού όλοι παρακολουθούν από κοντά τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε στη Washington Post ο Μαρκ Κάνσιαν, σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Στάνταρ εξοπλισμός πλέον τα σκέπαστρα στα τανκς του Ισραήλ

«Μια ενδιαφέρουσα ερώτηση είναι κατά πόσον οι δομές αυτές θα περιλαμβάνονται πλέον στον στάνταρ εξοπλισμό τεθωρακισμένων σε συρράξεις», είπε ο Κάνσιαν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εξοπλίσει τα τανκς τους με σκέπαστρα, αλλά αυτό ίσως είναι ένα μάθημα που πρέπει να μάθουν οι στρατοί με τον δύσκολο τρόπο».

Για τον Γιάκουμπ Γιανόφσκι, αναλυτή πληροφοριών ανοικτού κώδικα, που έχει συνεργαστεί με το Bellingcat, τα σκέπαστρα αυτά «δεν είναι καλή μακροπρόθεσμη λύση επειδή παρέχουν περιορισμένη προστασία και μόνον σε ένα μέρος των τανκς. Τουλάχιστον στα ισραηλινά Merkava το πλήρωμα μπορεί να μπει και να βγει από την πίσω θυρίδα τους και να μην ενοχληθεί από το σκέπαστρο πάνω από τον πυργίσκο».