Το ενδεχόμενο της κατάργησης του Χ (πρώην Twitter) στην Ευρώπη εξετάζει ο Έλον Μασκ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Insider και του Reuters, ως «απάντηση» στον νέο κανονισμό DSA της Ε.Ε. για την πλατφόρμα, ο οποίος θέτει κανόνες για την πρόληψη της διάδοσης επιβλαβούς περιεχομένου, την απαγόρευση ή τον περιορισμό πρακτικών στόχευσης χρηστών και την ανταλλαγή εσωτερικών δεδομένων με ρυθμιστικές αρχές.

Οι σκληρές κυρώσεις από την Κομισιόν 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Insider, η πλατφόρμα πιθανότατα παραβιάζει την DSA, καθώς πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν προειδοποίησε τον Μασκ πως έχει ενδείξεις για διάδοση παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρηση στο Χ σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ.

Μάλιστα, εάν το X δεν συμμορφωθεί με τους κανονισμούς, η Ε.Ε. θα μπορούσε να επιβάλει σκληρές κυρώσεις: έως και 6% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της εταιρείας και αποκλεισμό από την ενιαία αγορά της Ε.Ε.

Η «κόντρα» φαίνεται ότι έχει φτάσει στα άκρα και ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του Χ έχει κάνει συζητήσεις ώστε να καταργηθεί η διαθεσιμότητα της εφαρμογής στην Ε.Ε. ή να «μπλοκάρονται» από την πρόσβαση στην πλατφόρμα οι χρήστες από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάψευση από τον Έλον Μασκ

«Ακόμα ένα εντελώς ψευδές δημοσίευμα», ήταν η επίσημη διάψευση του Έλον Μασκ, σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Business Insider, που ισχυρίζεται πως ο μεγιστάνας σκέφτεται να καταργήσει το X (πρώην Twitter) στην Ευρώπη.

Το άρθρο του ειδησεογραφικού ιστότοπου ανέφερε πως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το Χ επί ευρωπαϊκού εδάφους, ως απάντηση σε έναν νέο κανονισμό που ισχύει για τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Κατά το δημοσίευμα, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της πλατφόρμας έχει συζητήσει την πιθανότητα να αφαιρέσει τη διαθεσιμότητα της εφαρμογής στην Ευρώπη ή να μπλοκάρει τους χρήστες που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

H Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τον Αύγουστο την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA), η οποία θέτει κανόνες για την πρόληψη της διάδοσης επιβλαβούς περιεχομένου, την απαγόρευση ή τον περιορισμό ορισμένων πρακτικών στόχευσης χρηστών και την ανταλλαγή ορισμένων εσωτερικών δεδομένων με ρυθμιστικές αρχές και σχετικούς ερευνητές, μεταξύ άλλων.