Είκοσι φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα θα αρχίσουν να κινούνται μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο την Παρασκευή το νωρίτερο, δήλωσαν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, επειδή η Αίγυπτος πρέπει πρώτα να επισκευάσει τον δρόμο πέρα από τα σύνορα, που χτυπήθηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα - Αρχή με 20 φορτηγά τις επόμενες μέρες

Περίπου 3.000 τόνοι βοήθειας βρίσκονται κοντά στο πέρασμα της Ράφα

«Περίπου 3.000 τόνοι βοήθειας βρίσκονται κοντά στο πέρασμα της Ράφα, τη μοναδική σύνδεση της Γάζας με την Αίγυπτο», δήλωσε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου για το Βόρειο Σινά, Χαλίντ Ζαγιέντ. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος επισήμανε ότι θα επιτραπεί η διέλευση 20 φορτηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα φορτηγά περιέχουν μόνο τρόφιμα και φάρμακα και όχι καύσιμα, για τα οποία επίσης υπάρχει μεγάλη ανάγκη, για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Τετάρτη ότι η οργάνωση επιδιώκει να επαναφέρει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα στα 100 φορτηγά την ημέρα, στο επίπεδο δηλαδή πριν από τη σύγκρουση Ισραήλ - Χαμάς.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, Τζο Μπάιντεν και Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι αντίστοιχα, ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, ότι η διεθνής βοήθεια θα μπορέσει να εισέλθει σύντομα στη Γάζα, η οποία κινδυνεύει να βυθιστεί σε ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και η Ρωσία στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία θα προσφέρει 27 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας μέσω της Αιγύπτου, που συνορεύει με τον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος βρίσκεται υπό πολιορκία μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

«Ειδικό αεροσκάφος (…) αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ραμενσκόγιε, κοντά στη Μόσχα, με προορισμό το αεροδρόμιο της Αλ Αρίς στην Αίγυπτο. Η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια θα παραδοθεί σε εκπροσώπους της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου για να σταλεί στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε στην ανακοίνωση ο υφυπουργός, Ιλία Ντενίσοφ, χωρίς να διευκρινίσει πότε αναχώρησε το αεροσκάφος. «Ο πληθυσμός θα λάβει αλεύρι, ζάχαρη, ρύζι και ζυμαρικά», συμπλήρωσε.