Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στο Ισραήλ το πρωί της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του κράτους, που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Χαμάς, Μπενιαμίν Νετανιάχου



Έπειτα, ο Τζο Μπάιντεν έκανε δηλώσεις, στις οποίες τόνισε ότι τη μεγαλύτερη σημασία έχουν οι ζωές των πολιτών, ζήτησε να πάει ανθρωπιστική βοήθεια στη Χαμάς και τόνισε ότι οι ΗΠΑ έκαναν λάθη μετά τις 11 Σεπτεμβρίου, τα οποία συμβούλεψε να μη γίνουν ξανά. Υποστήριξε τη λύση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή. Ωστόσο, υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ και άνευ όρων στήριξη. 



Τζο Μπάιντεν: Οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται βοήθεια


Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν αναμφίβολα την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας πως «οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται τροφή, νερό, φάρμακα, στέγη». Ο ίδιος υποσχέθηκε ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πολίτες στη Γάζα, με την προϋπόθεση ότι αυτή θα πάει σε αμάχους και όχι στη Χαμάς. 



«Σήμερα (σημ. Τετάρτη) ζήτησα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο συναντήθηκα για αρκετή ώρα σήμερα το πρωί, να συμφωνήσει με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στη Γάζα, με βάση την κατανόηση ότι θα υπάρξουν επιθεωρήσεις και ότι η βοήθεια πρέπει να πάει σε αμάχους και όχι στη Χαμάς», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

"Μην υποκύψετε στην οργή", ζήτησε ο Μπάιντεν από τους Ισραηλινούς



Ο Τζο Μπάιντεν λέει ότι το μήνυμά του σε οποιοδήποτε κράτος ή «εχθρικό παράγοντα» που σκέφτεται να επιτεθεί στο Ισραήλ είναι «μην, μην, μην το κάνεις».



Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να μην επαναλάβει τα «λάθη» που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.



Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει εντός αυτής της εβδομάδας από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια δέσμη βοήθειας «άνευ προηγουμένου» για το Ισραήλ. Τόνισε πως η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, όχι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.


«Έθνη συνείδησης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ δεν μετρώνται μόνο με το παράδειγμα της δύναμης. Μετρούμε με τη δύναμη του παραδείγματός μας, και γι’ αυτό όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την ειρήνη. Πρέπει να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε έναν δρόμο ώστε το Ισραήλ και ο παλαιστινιακός λαός να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια, με αξιοπρέπεια και ειρήνη», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

«Για μένα αυτό σημαίνει λύση δύο κρατών», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του Ισραήλ με τους γείτονές του. Αυτές οι επιθέσεις ενίσχυσαν τη δέσμευσή μου, την αποφασιστικότητά μου και τη θέλησή μου να το πετύχω αυτό».



«Αυτή η βαρβαρότητα (σημ. της Χαμάς) χτυπάει βαθιά στο Ισραήλ, καθώς σημειώθηκε σε μια ιερή εβραϊκή γιορτή στις 7 Οκτωβρίου, η οποία έγινε η πιο θανατηφόρα ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα, φέρνοντας στην επιφάνεια οδυνηρές αναμνήσεις που έχουν αφήσει τα σημάδια του αντισημιτισμού εδώ και πολλά χρόνια μετά τη γενοκτονία του εβραϊκού λαού», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Πόλεμος στο Ισραήλ: "Μόνο όταν επιστραφούν οι όμηροι θα στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα"


Η ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο Νετανιάχου:

«Υπό το φως της συντριπτικής και ζωτικής αμερικανικής υποστήριξης για την πολεμική προσπάθεια και υπό το φως της απαίτησης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν για βασική ανθρωπιστική βοήθεια, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

* Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει καμία ανθρωπιστική βοήθεια από το έδαφός του προς τη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον δεν επιστραφούν οι απαχθέντες μας.
* Το Ισραήλ απαιτεί από τον Ερυθρό Σταυρό επισκέψεις στους απαχθέντες μας και εργάζεται για να κινητοποιήσει εκτεταμένη διεθνή υποστήριξη γι' αυτό το αίτημα.
* Υπό το πρίσμα της απαίτησης του προέδρου Μπάιντεν, το Ισραήλ δεν θα εμποδίσει τις ανθρωπιστικές προμήθειες από την Αίγυπτο, εφόσον είναι μόνο τρόφιμα, νερό και φάρμακα για τον άμαχο πληθυσμό που βρίσκεται στη νότια Λωρίδα της Γάζας ή μετακινείται εκεί, και εφόσον αυτές οι προμήθειες δεν φτάσουν στη Χαμάς. Οποιεσδήποτε προμήθειες φτάσουν στη Χαμάς θα ματαιωθούν», αναφέρει η ανακοίνωση.