Την έντονη καταδίκη του βομβαρδισμού του νοσοκομείου στη Γάζα εκφράζει, με ανάρτησή του στα social media, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ζητεί οι υγειονομικές μονάδες και η υγειονομική περίθαλψη να μην μετατρέπονται σε στρατιωτικούς στόχους.

«Ο ΠΟΥ καταδικάζει έντονα την επίθεση στο Αραβικό Νοσοκομείο Al Ahli στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Το νοσοκομείο ήταν λειτουργικό, με ασθενείς, νοσηλευτές και φροντιστές και εσωτερικά εκτοπισμένους να στεγάζονται εκεί. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ στην ανάρτησή του.

«Το νοσοκομείο ήταν ένα από τα 20 στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας που αντιμετώπισε εντολές εκκένωσης από τον ισραηλινό στρατό. Η εντολή εκκένωσης ήταν αδύνατο να εκτελεστεί δεδομένης της τρέχουσας ανασφάλειας, της κρίσιμης κατάστασης πολλών ασθενών και της έλλειψης ασθενοφόρων, προσωπικού, χωρητικότητας κρεβατιού του συστήματος υγείας και εναλλακτικού καταφυγίου για τους εκτοπισμένους», συνεχίζει ο ΠΟΥ.

Μέσα από την ανάρτηση, ο ΠΟΥ ζητά την άμεση ενεργητική προστασία των πολιτών και της υγειονομικής περίθαλψης. «Οι εντολές εκκένωσης πρέπει να αντιστραφούν. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να τηρείται, πράγμα που σημαίνει ότι η υγειονομική περίθαλψη πρέπει να προστατεύεται ενεργά και να μην στοχεύεται ποτέ», υπογραμμίζει.