Kατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκενήχησαν σειρήνες στο Τελ Αβίβ, με τους δύο άνδρες να  μεταβαίνουν σε καταφύγιο.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επικοινωνία Μπλίνκεν με Φιντάν

Οι σειρήνες ήχησαν στη διάρκεια της τετ α τετ συνάντησης Μπλίνκεν και Νετανιάχου και ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε ότι το μέτρο έκτακτης ανάγκης διήρκεσε πέντε λεπτά, οπότε οι τετ α τετ συνομιλίες συνεχίστηκαν αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι τηλεφωνική επικοινωνία είχαν νωρίτερα ο Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του ο Μπλίνκεν έγραψε τα εξής: «Συνομίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, την ανάγκη απελευθέρωσης ομήρων και τις προσπάθειες για προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή».

Νετανιάχου: Θα καταστρέψουμε τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς

Τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είχε νωρίτερα ο Νετανιάχου με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις περιφερειακές εξελίξεις και τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πολιτών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι «το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς». Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν αθώοι.

ΗΑΕ: "Να σταματήσει η βία και η κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας"

Το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ (WAM) ανέφερε πως ο πρόεδρος Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ είχε επικοινωνία με αρκετούς ηγέτες αραβικών και δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, με στόχο "να σταματήσει η βία και η κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας", καθώς και να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για να διασφαλιστεί ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για την «προστασία των αμάχων, προκειμένου να μην υποφέρουν περισσότερο» λόγω την επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή, ζητώντας «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για τη μεταφορά βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφώνησαν το 2020 να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Σειρήνες για ρουκέτες στο Τελ Αβίβ  - Ενεργοποίηση του Iron Dome

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας ήχησαν ξανά λίγο πριν τις 8.00 το βράδυ στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ.

Λίγα λεπτά μετά ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας Iron Dome για την αναχαίτιση των ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα.

Σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας ήχησαν και το απόγευμα στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ, στην περιοχή του Ρισόν καθώς και σε άλλες ισραηλινές πόλεις.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ δήλωσαν ότι η επίθεση αυτή ήταν απάντηση στη «στοχοποίηση αμάχων» από το Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή Alistair Bunkall μοιράστηκε βίντεο με την αναχαίτιση ρουκετών πάνω από την Ιερουσαλήμ.