Στον πόλεμο στο Ισραήλ είναι στραμμένη η προσοχή της διεθνούς κοινότητας, καθώς κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα με τον Λίβανο και αυξάνονται οι συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού.

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα (15/10) ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο. «Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Η κατάσταση στην περιοχή όμως μοιάζει με «καζάνι που βράζει». Το απόγευμα της Κυριακής (15/10) ακούστηκαν σειρήνες στη δυτική Γαλιλαία, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο στις περιοχές Nahariya, Rosh Hanikra, Hanita, Gesher HaZiv, Betzet και Shlomi. Την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών ανέλαβε η Χαμάς στον Λίβανο.


Επίσης, σειρήνες ακούστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν.

Δείτε βίντεο από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς το Τελ Αβίβ:


Οι ανταλλαγές πυρών στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο και πληθαίνουν. Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων.

Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν στην Στούλα του βόρειου Ισραήλ, από επίθεση με πύραυλο την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού». Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και ανταλλαγή πυρών έγινε στα σύνορα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε σε δύο ή περισσότερα μέτωπα» λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, δήλωσε σήμερα (16/10) ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι προσθέτοντας ότι η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.


Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας μετακινήθηκαν προς τα νότια μετά την σχετική ανακοίνωση του Ισραήλ, εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.

Οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τις οικογένειες 155 ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στην Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι 289 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση κατά ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από την Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.