Στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού έχει τεθεί η Γάζα, με τις  ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να αναμένουν την «πολιτική απόφαση» για να προχωρήσουν στη χερσαία επιχείρησή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ώρα που οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα και όλα δείχνουν πως επίκειται μία χερσαία επίθεση, η Χαμάς με προπαγανδιστικό βίντεο που ανάρτησε στο κοινωνικό δίκτυο X  με εικόνες ακραίας σύγκρουσης προειδοποιεί τον ισραηλινό στρατό.


Με προειδοποιητικό μήνυμα προς τον στρατό του Ισραήλ «Ένα μήνυμα προς τις χερσαίες δυνάμεις: Αυτό σας περιμένει όταν εισέλθετε στη Γάζα» στο βίντεο εκτυλίσσονται σκηνές σύγκρουσης με τους μαχητές της Χαμάς να εξουδετερώνουν Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το Ισραήλ καλεί τους κατοίκους της Γάζας να την εγκαταλείψουν

Το Ισραήλ έχει καλέσει τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του πολιορκημένου θύλακα (περίπου 1,1 εκατ. άνθρωποι) να φύγουν προς τα νότια, δηλώνοντας ότι στοχεύει την πόλη της Γάζας ώστε να καταστρέψει το επιχειρησιακό κέντρο της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), περίπου ένα εκατομμύριο είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στη Γάζα.

Σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν, οι εκπρόσωποι του στρατού Ρίτσαρντ Χεχτ και Ντάνιελ Χαγκάρι, είπε ότι πριν από οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση θα πρέπει να προηγηθεί μια «πολιτική απόφαση». «Θα έχουμε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία», είπε ο Χεχτ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ συζήτησε το θέμα της εκκένωσης της Λωρίδας της Γάζας και «ανθρωπιστικά ζητήματα» με Αμερικανούς γερουσιαστές, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του. Ο υπουργός υπογράμμισε «τη στρατιωτική ισχύ» του Ισραήλ και την «αποφασιστικότητά του να καταστρέψει τον εχθρό», προστίθεται σε αυτήν την ανακοίνωση.

Εκπρόσωποι του στρατού είχαν πει προηγουμένως σε δημοσιογράφους ότι ο στόχος των επιχειρήσεων στη Γάζα είναι ο αφανισμός του δικτύου της Χαμάς, ώστε να μην μπορεί να διεξάγει άλλες επιθέσεις στο μέλλον. Σύμφωνα με τον Χεχτ, στο στόχαστρο βρίσκεται ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, επειδή πιστεύεται ότι ήταν ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου: «Είναι προγραμμένος και θα φτάσουμε σ’ αυτόν», είπε.

Νετανιάχου στην πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησης εθνικής ενότητας: Θα συντρίψουμε τη Χαμάς

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε σήμερα, για πρώτη φορά, συνεδρίαση του διευρυμένου υπουργικού συμβουλίου εκτάκτου ανάγκης, υπογραμμίζοντας ότι η εθνική ενότητα που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί στέλνει ένα μήνυμα, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.  «Η Χαμάς νόμιζε ότι θα διαλυθούμε αλλά εμείς θα συντρίψουμε τη Χαμάς», είπε ο Νετανιάχου στους υπουργούς του.

Διαβάστε επίσης: Λωρίδα της Γάζας: Μαζική μετακίνηση του πληθυσμού από τα βόρεια στα νότια - Περί τους 423.000 οι εσωτερικά εκτοπισμένοι

 «Οι ισραηλινές δυνάμεις γνωρίζουν ότι ολόκληρη η χώρα είναι στο πλευρό τους και κατανοούν ότι αυτή είναι μια αποφασιστική στιγμή», πρόσθεσε.