Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει και συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.

Στην τελευταία του ενημέρωση για τις εκκενώσεις, εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι οι άμαχοι που παραμένουν στη βόρεια Γάζα πρέπει να κατευθυνθούν νότια μεταξύ 10:00 και 13:00 τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα μόνο δρόμο από την Μπέιτ Χανούν προς την Χαν Γιουνίς, προσθέτοντας ότι ο στρατός δεν θα στοχεύει τη συγκεκριμένη διαδρομή κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων απεικονίζεται ένας διάδρομος όπου δεν θα πραγματοποιηθούν επιθέσεις από τις 10 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ισραήλ και Ελλάδος).

«Κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, παρακαλείστε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία για να μετακινηθείτε προς από τη βόρεια Γάζα προς τον νότο. Η ασφάλειά σας και η ασφάλεια των οικογενειών σας έχει σημασία. Παρακαλούμε ακολουθήστε τις οδηγίες μας και κατευθυνθείτε νότια. Να είστε σίγουροι ότι οι ηγέτες της Χαμάς έχουν ήδη εξασφαλίσει την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των οικογενειών τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF).

Πρόκειται για το τρίτο τελεσίγραφο που δίνει ο ισρασηλινός στρατός από την Παρασκευή που έδωσε εντολή στους αμάχους της Γάζας να μετακινηθούν από τον βορρά προς τον νότο.

Την ίδια στιγμή, ο απολογισμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη είχε φθάσει σήμερα το πρωί τους 2.383 Παλαιστινίους, ενώ σε 10.814 ανέρχονται οι τραυματίες, σύμφωνα με πηγές στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Στη Γάζα, ο απολογισμός έφθασε τους 2.329 παλαιστίνιους νεκρούς και τους 9.714 τραυματίες, ενώ στη Δυτική Όχθη έχουν καταγραφεί 54 νεκροί και 1.100 τραυματίες από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε η σύγκρουση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Η χερσαία επιχείρηση καθυστερεί λόγω καιρού λένε οι New York Times - Νέες ρουκέτες από τη Χαμάς, βομβαρδισμοί στη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι μετακινούνται με κάθε μέσο 

«Η Γάζα ωθείται σε μια άβυσσο», δήλωσε στο BBC η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA. 

Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο πόσοι άνθρωποι μετακινούνται από τα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας προς τα νότια, αλλά σύμφωνα με την υπηρεσία παροχής βοήθειας του ΟΗΕ που δρα εντός της επικράτειας, πρόκειται για μια νέα «Έξοδο».

«Αυτό είναι το χειρότερο που έχουμε δει ποτέ, αυτό αγγίζει πάτο. Αυτή είναι η Γάζα που σπρώχνεται σε μια άβυσσο, υπάρχει τραγωδία που εκτυλίσσεται καθώς ο κόσμος παρακολουθεί. Αυτό είναι η Γάζα» δήλωσε η Juliette Touma και πρόσθεσε: «Ο κόσμος φεύγει. Όσοι μπορούν, με τα αυτοκίνητά τους, άλλοι περπατούν, άλλοι κουβαλούν στρώματα. Ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος».

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: Άμαχοι εγκαταλείπουν μαζικά τη Γάζα – Με το δάχτυλο στη σκανδάλη οι Ισραηλινοί

Σε απόλυτη πολεμική ετοιμότητα το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην περιοχή Σταύρος Ιωαννίδης, το Ισραήλ βρίσκεται σε απόλυτη πολεμική ετοιμότητα έχοντας παρατεταγμένα τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού σε πολύ μικρή απόσταση, περίπου 6 χλμ, από το όριο με την Γάζα. 

Όλα τα οχήματα είναι στραμμένα προς την Γάζα, σχολίασε ο Στ. Ιωαννίδης προσθέτοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η συγκέντρωση των δυνάμεων του ισραηλινού στρατού.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος στο Ισραήλ: “Ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα δεν είναι ο εχθρός μας” λέει ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων