Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν» από τη συμφωνία για τη μεταφορά μέσω του Κατάρ ιρανικών πόρων ύψους 6 δισεκ. δολαρίων που είχαν «παγώσει», μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Η Τεχεράνη, που στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την επίθεση της Χαμάς, προς την οποία το Ιράν εξέφρασε την υποστήριξή του, αν και αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στην επιχείρηση.

Ιράν: ΟΙ ΗΠΑ γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να υπαναχωρήσουν από αυτή τη συμφωνία

«Η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από αυτή τη συμφωνία», ανέφερε ο Αλί Καριμί Μαγάμ εκπρόσωπος της μόνιμης αποστολής του Ιράν στον ΟΗΕ στην πλατφόρμα X.

«Τα χρήματα αυτά ανήκουν νόμιμα στον ιρανικό λαό και προορίζονται για την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν ώστε να τη διευκολύνουν στην αγορά προϊόντων απαραίτητων για την ευημερία του ιρανικού λαού», πρόσθεσε.

Αμερικανοί και Καταριανοί αξιωματούχοι θέλουν να εμποδίσουν το Ιράν να έχει πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους

Αμερικανοί αξιωματούχοι και αξιωματούχοι του Κατάρ φέρονται να έχουν συμφωνήσει να εμποδίσουν το Ιράν να έχει πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους, τους οποίους είχε παγώσει στο παρελθόν η Ουάσινγκτον, όμως πρόσφατα είχαν μεταφερθεί σε λογαριασμούς στο Κατάρ, όπως μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης χθες, Πέμπτη.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ουάσινγκτον είχε αποδεσμεύσει 6 δισεκ. δολάρια ιρανικών πόρων που είχαν «παγώσει» στη Νότια Κορέα και τα είχε μεταφέρει σε λογαριασμούς στο Κατάρ, έπειτα από συμφωνία με την Τεχεράνη για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Όμως στις ΗΠΑ διατυπώθηκαν καταγγελίες ότι με αυτό τον τρόπο η Τεχεράνη βοήθησε τη Χαμάς να χρηματοδοτήσει την επίθεσή της.