Η Γερμανία ανακοίνωσε επίσημα ότι «παγώνει» όλα τα αναπτυξιακά κονδύλια για τους Παλαιστίνιους μέχρι νεωτέρας, δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς σε μέλη του Κοινοβουλίου στο Βερολίνο. «Η κλίμακα της παροχής αυτής θα καθοριστεί με βάση την εξέταση του κατά πόσον τα έργα αυτά εξυπηρετούν την περιφερειακή ειρήνη και την ασφάλεια του Ισραήλ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο Σολτς.

«Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η εξέταση», συνέχισε, «δεν θα τους διαθέσουμε νέους πόρους για συνεργασία σε θέματα ανάπτυξης». Ο Σολτς πρόσθεσε επίσης: «Δυστυχώς, μπορούμε να περιμένουμε ότι τα δεινά των πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας θα αυξηθούν - αλλά γι' αυτό φταίει και η Χαμάς και η επίθεσή της στο Ισραήλ». Ο Σολτς υιοθέτησε σκληρό τόνο και επέκρινε επίσης τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς: «Η σιωπή του Αμπάς και της Παλαιστινιακής Αρχής είναι ντροπιαστική».

Σόλτς: Αγαπητοί φίλοι στο Ισραήλ, θρηνούμε μαζί σας και μοιραζόμαστε τον πόνο σας

«Πάνω από 1.000 πολίτες του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες. Χιλιάδες από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά και δίνουν μάχη για τη ζωή τους στα νοσοκομεία του Ισραήλ. Σε μια χώρα με 9 εκατομμύρια κατοίκους, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι γνωρίζουν ένα από τα θύματα. Σε ολόκληρη τη χώρα του Ισραήλ αυτή τη στιγμή, υπάρχει πένθος... Αγαπητοί φίλοι στο Ισραήλ, θρηνούμε μαζί σας και μοιραζόμαστε τον πόνο σας» είπε ακόμα ο Σολτς.

«Καταδικάζουμε τους τρομοκράτες και λέμε ξεκάθαρα, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τέτοιες πράξεις βαρβαρότητας. Η ασφάλεια στο Ισραήλ πρέπει να αποκατασταθεί και γι' αυτό η χώρα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αμυνθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια θέση για τη Γερμανία, η θέση, δίπλα στο Ισραήλ» συνέχισε ο Γερμανός καγκελάριος.


Ο Σολτς προειδοποίησε τις χώρες της περιοχής να μην επιδείξουν εχθρότητα απέναντι στο Ισραήλ και δήλωσε: «Θα ήταν λάθος να επιτεθεί κανείς στο Ισραήλ και αυτό το λάθος δεν θα συγχωρεθεί».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η γερμανική κυβέρνηση τόνισε ότι «δεν μεταφέρονται χρήματα στη Χαμάς» και υπογράμμισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους δεν πρέπει να σταματήσει.