Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η ισλαμιστική οργάνωση είναι τώρα ανοιχτή σε συζητήσεις για μια πιθανή εκεχειρία με το Ισραήλ, αφού "έχει επιτύχει τους στόχους της".

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Al Jazeera ότι η Χαμάς είναι ανοιχτή σε "κάτι τέτοιο" και "όλους τους πολιτικούς διαλόγους" όταν ρωτήθηκε εάν η ισλαμιστική ομάδα είναι πρόθυμη να συζητήσει μια πιθανή κατάπαυση του πυρός.

Σε εντελώς βέβαια διαφορετικό μήκος κύματος, ήταν η ανατριχιαστική απειλή από την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, στη σκιά των μαζικών επιδρομών της ισραηλινής αεροπορίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα αρχίσουμε να εκτελούμε έναν ισραηλινό αιχμάλωτο για κάθε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό κατοικιών πολιτών, χωρίς προειδοποίηση» απείλησε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Αμπού Ομπέιντα όπως αναφέρει το Reuters.

Βίαιη κλιμάκωση της σύγκρουσης

Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι δραματικές. Οι Ισραηλινοί ισοπεδώνουν τις περιοχές που έχει υπό τον έλεγχό της η Χαμάς, προκειμένου να διαλύσουν τις υποδομές και να προετοιμάσουν τον έδαφος για την ευρεία χερσαία επιχείρηση που θα εξαπολύσει ο στρατός, ώστε να εξαλειφθούν ολοκληρωτικά τα κέντρα οργάνωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας και όχι μόνο.

Παράλληλα ανακοινώνουν πως διακόπτουν κάθε παροχή ενέργειας, νερού, τροφίμων και ρεύματος στην περιοχή.

Νετανιάχου: Θα αλλάξει η Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 110.000 εφέδρους, άντρες και γυναίκες, οι οποίοι εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο. Ένα σχέδιο που δεν προβλέπει έναν πόλεμο λίγων ημερών, αλλά έναν πόλεμο σε βάθος χρόνου, ώστε να «αλλάξει η Μέση Ανατολή», όπως τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχουν μίλησε σε δημάρχους των νότιων παραμεθόριων πόλεων που επλήγησαν από την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς που ξεκίνησε το Σάββατο, ανέφερε το γραφείο του.

«Ξέρω ότι έχετε περάσει από τρομερές και δύσκολες καταστάσεις• το κράτος θα κάνει τα πάντα για να σας βοηθήσει», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στις αρχές του νότιου Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου τους ανέφερε χαρακτηριστικά στους Ισραηλινούς αξιωματούχους να «μην καμφθούν γιατί πρόκειται να αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή», προσθέτοντας, «Η Χαμάς θα περάσει δύσκολα και τρομερά πράγματα» (...) μόλις ξεκινήσαμε» την εκστρατεία».