Σειρήνες ηχούν σε όλη την Ιερουσαλήμ, το Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές του Ισραήλ, καθώς εκτοξεύονται ρουκέτες από τη Γάζα. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον τρεις εκρήξεις έχουν ακουστεί στην Ιερουσαλήμ, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ρουκέτες έχουν αναχαιτιστεί από την ισραηλινή άμυνα. Στο στόχαστρο της Χαμάς βρίσκονται και μεγάλες πόλεις του Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ, ενώ από το πρωί οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας.

Σειρήνες συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ και γρήγορα ακολούθησαν αρκετές εκρήξεις, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP στην πόλη. Οι σειρήνες ήχησαν γύρω στο μεσημέρι.

Οι σειρήνες αυτές είχαν ακουστεί στην παλιά πόλη το Σάββατο, την πρώτη ημέρα της στρατιωτικής επίθεσης που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ, και ρουκέτες είχαν τότε αναχαιτιστεί από την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα. Χθες δεν ακούστηκαν σειρήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκρήξεις ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ, πιθανότατα από τα αντιαεροπορικά πυρά του Ισραήλ.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε πως πρόκειται για ζώα και ανακοίνωσε πως θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της περιοχής σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα κατά της ελεγχόμενης από τη Χαμάς Λωρίδας της Γάζας σε “συνολικό αποκλεισμό”, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εισαγωγής τροφίμων και καυσίμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας υπουργός Γιοάβ Γκαλάντ κάνοντας λόγο για μάχη κατά “θηριωδών ανθρώπων”.

Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι στρατεύματα κατόρθωσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο σε 29 περιοχές του Νοτίου Ισραήλ, οι οποίες είχαν καταληφθεί νωρίτερα από Παλαιστίνιους μαχητές. Παράλληλα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιθέσεις σε 800 στόχους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων «τρομοκρατικών υποδομών και κατοικιών ηγετών της Χαμάς», όπως αναφέρουν. Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Ισραηλινός Στρατός: Δεν διεξάγονται μάχες στο εσωτερικό του Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανακοίνωσε ότι δεν διεξάγονται μάχες μεταξύ των στρατευμάτων των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ και της Χαμάς στο εσωτερικό του Ισραήλ και ο Ισραηλινός Στρατός ανέλαβε ξανά τον έλεγχο όλων των κοινοτήτων γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το CNN.

Η ανακοίνωση έρχεται 48 ώρες αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε μια αιφνιδιαστική επίθεση με χιλιάδες ρουκέτες, ενώ μαχητές της την ίδια ώρα πέρασαν τα σύνορα και εισέβαλαν σε εδάφη του Ισραήλ για πρώτη φορά από τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας του 1948.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων δήλωσε σήμερα το πρωί ότι το Ισραήλ «ελέγχει» όλες τις κοινότητες και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μάχες στο εσωτερικό του Ισραήλ, αλλά ότι είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.

Ο ίδιος είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εκκένωση όλων των κοινοτήτων κοντά στον φράχτη των συνόρων.

Διαβλαστε ακόμα: Ανάλυση Guardian: Τι συμβαίνει μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού στα βόρεια καθώς χθες σημειώθηκαν κάποια τοπικά επεισόδια στα βόρεια, αλλά δεν υπάρχουν μάχες.

Στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, αναφέρεται ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις βρίσκονται σε διαδικασία έντονων αεροπορικών επιδρομών, κάθε τέσσερις ώρες, στη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες στόχους να δέχονται επίθες, μέρη ωστόσο όπου υπάρχουν μόνο τρομοκράτες.

Υπάρχουν εκατοντάδες νεκροί τρομοκράτες, είπε ο Χάγκαρι, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στη Λωρίδα της Γάζας και κανείς δεν μπαίνει ούτε φεύγει. Το Ισραήλ έχει καλέσει μέχρι στιγμής 300.000 έφεδρους, είπε, ενώ απαντώντας σε αναφορές για ελλείψεις σε στρατιωτικό εξοπλισμό, ο εκπρόσωπος επέμεινε ότι υπάρχει επαρκής εξοπλισμός και τρόφιμα.

Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ υπολογίζεται σε 700, με επιβεβαιωμένους 73 νεκρούς στρατιώτες, είπε ο εκπρόσωπος. Αναφερόμενος στο θέμα των ομήρων, ανα και αρνήθηκε να δώσει τον αριθμό των ομήρων,  είπε ότι οι αρχές άρχισαν να ενημερώνουν τις οικογένειες και θα κάνουν δηλώσεις μόνο εφόσον υπάρξει επικοινωνία με τις οικογένειες.

Ο Νετανιάχου ετοιμάζεται για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκίνησε συνομιλίες με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. 

Η κίνηση Νετανιάχου θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς εδώ και μήνες οργανώνονται μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις του Ισραήλ, ενώ η αντιπαράθεση αυτή δεν είχε αφήσει ανέπαφο ούτε τον Ισραηλινό στρατό, καθώς υπήρξαν αθρόες παραιτήσεις ή αποστρατείες, γεγονός που – κατά ορισμένους – έπαιξε ρόλο και στον αιφνιδιασμό του Ισραήλ από τη Χαμάς.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι ο στόχος είναι τις επόμενες 24 ώρες να έχουν εκκενωθεί όλοι οι οικισμοί στην περιφέρεια της Γάζας και γι’ αυτό το λόγο επιχειρούν στην περιοχή χιλιάδες στρατιώτες.

Η κυβέρνηση έχει ήδη κηρύξει επίσημα τον πόλεμο στη Χαμάς με τον πρωθυπουργό Μπενζαμίν Νετανιάχου να δηλώνει ότι «αυτό που συνέβη στο Ισραήλ δεν έχει προηγούμενο και θα φροντίσω να μην επαναληφθεί».