Δραματική είναι η κατάσταση στο Ισραήλ, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Το Τελ Αβίβ θυμίζει πόλη «φάντασμα», μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 40 που ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου

Λίγες ώρες αφότου το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ έδωσε το «πράσινο» φως στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων, στο Τελ Αβίβ επικρατούν εικόνες απόλυτης σιγής.

Δείτε βίντεο: 



Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου ενεργοποίησε το Άρθρο 40 [Aleph 40א] του Ισραηλινού Συντάγματος, το οποίο ισοδυναμεί με την «κήρυξη πολέμου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενεργοποιείται για πρώτη φορά από τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, τον Οκτώβριο του 1973.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Ο χάρτης των συγκρούσεων γύρω από τη Γάζα - Πού μαίνονται οι σημαντικότερες μάχες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι προβλέπει το άρθρο 40

Το κράτος μπορεί να αρχίσει πόλεμο μόνο κατόπιν κυβερνητικής απόφασης.

Η κοινοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για την έναρξη πολέμου σύμφωνα με τη διάταξη του εδαφίου (α) θα υποβάλλεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ (Κοινοβούλιο του Ισραήλ) το συντομότερο δυνατό- ο Πρωθυπουργός θα ενημερώνει επίσης την ολομέλεια της Κνεσέτ το συντομότερο δυνατό- η κοινοποίηση σχετικά με τις στρατιωτικές ενέργειες που αναφέρονται στο εδάφιο (β) θα δίδεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Κνεσέτ το συντομότερο δυνατό.

Διαβάστε ακόμα: Φρίκη στο Ισραήλ: Παλαιστίνιοι φέρονται να αιχμαλώτισαν μικρά παιδιά και τα έκλεισαν σε κλουβιά με κότες (Βίντεο)

Ισραήλ: «Πράσινο φως» για πόλεμο από το Υπουργικό Συμβούλιιο σε Νετανιάχου

Έγκριση στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά των Παλαιστινίων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, έδωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργικό συμβούλιο.

Η εξουσιοδότηση του Συμβουλίου προς τον Νετανιάχου, αντανακλά τις δημόσιες δηλώσεις που είχε κάνει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για «σκληρή απάντηση στον εχθρό» και θα του επιτρέψει να διατάξει σημαντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η δήλωση του υπουργικού συμβουλιου θα υποβληθεί αύριο προς έγκριση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Ασφάλειας της Κνεσέτ και αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα πρέπει να δηλώσει την κίνηση και ενώπιον της Ολομέλειας της Κνεσέτ.

Τη Δευτέρα, επίσης, η Επιτροπή θα επικυρώσει αναδρομικά την απόφαση της κυβέρνησης για εκτεταμένη κινητοποίηση των εφεδρειών και την απόφαση για την κήρυξη ειδικής κατάστασης στο εσωτερικό μέτωπο.