Ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που έπληξε την επαρχία Χεράτ του Αφγανιστάν το Σάββατο προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και τουλάχιστον 2.000 νεκρούς, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 9.000 και άγνωστος είναι ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια.

Οι σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν γύρω στις 01:00 τοπική ώρα και προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, σχολεία και άλλες υποδομές σε μια περιοχή που ήδη πλήττεται από την φτώχεια και την ανασφάλεια.

Οι προσπάθειες διάσωσης είναι σε εξέλιξη, αλλά δυσχεραίνουν από την απομακρυσμένη τοποθεσία της περιοχής και την έλλειψη υποδομών. Στις επιχειρήσεις διάσωσης συμμετέχουν τουλάχιστον δώδεκα ομάδες αρωγής, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών και μη κερδοσκοπικών οργανώσεων. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, εθελοντές και σωστικά συνεργεία σκάβουν με τα χέρια για να ξεθάψουν από τα συντρίμμια των κτιρίων και κάτω από σωρούς χώμα και πέτρες νεκρούς και τραυματίες. Το γειτονικό Πακιστάν, που επίσης επλήγη από τον σεισμό, έχει προσφέρει την υποστήριξή του για την παροχή βοήθειας και ανακούφισης στους πληγέντες.

Οι τραγικές συνέπειες του σεισμού

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην επαρχία Χεράτ, η οποία βρίσκεται στα δυτικά του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 1.300 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και χιλιάδες άλλα υπέστησαν ζημιές.

Οι σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν επίσης εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, όπως δρόμους, γέφυρες και σχολεία.

Οι προσπάθειες διάσωσης είναι σε εξέλιξη, αλλά δυσχεραίνουν από την απομακρυσμένη τοποθεσία της περιοχής και την έλλειψη υποδομών.

Η έλλειψη βοήθειας από το κράτος

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, που ανέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021, έχει έρθει υπό έντονη κριτική για την ανεπαρκή αντίδρασή της στον σεισμό.

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει στρατιώτες και αστυνομικούς για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, αλλά έχουν ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

Διεθνείς οργανισμοί αρωγής, όπως η Ερυθρά Ημισέληνος και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έχουν ξεκινήσει να παρέχουν βοήθεια στους πληγέντες.

Το γειτονικό Πακιστάν έχει επίσης προσφέρει την υποστήριξή του, στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Οι ανάγκες για βοήθεια στην περιοχή είναι τεράστιες. Οι άνθρωποι που επλήγησαν από τον σεισμό έχουν ανάγκη από τρόφιμα, νερό, στέγη και ιατρική περίθαλψη.

Οι διεθνείς οργανισμοί αρωγής έχουν καλέσει την διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στους πληγέντες.