Το 2023 δεν θα ήταν υπερβολή να πούµε ότι αποτελεί τη χρονιά των δικών για τον Ντόναλντ Τραµπ, καθώς αυτές τις ηµέρες διεξάγεται στη Νέα Υόρκη η δίκη σε βάρος του ίδιου, αλλά και των µεγαλύτερών του γιων για απάτη του Trump Organization.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον ίδιο και τον Οργανισµό Τραµπ αφορούν µεγάλα οικονοµικά σκάνδαλα και κατηγορίες για παραπλανητικά οικονοµικά δεδοµένα σχεδόν για µία δεκαετία, καθώς και διόγκωση των περιουσιακών τους στοιχείων µε σκοπό την εξασφάλιση ευνοϊκότερων όρων δανείου, αλλά και ασφάλισης.

Η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιµς, υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλει 250 εκατ. δολ. για διάπραξη απάτης, ποσό που αποδίδεται στην υπερτιµολόγηση της αξίας 23 ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων κατά εκατοντάδες εκατοµµύρια δολάρια, σύµφωνα µε την έρευνα που διεξήχθη.

Ο εισαγγελέας Κέβιν Γουάλας υποστήριξε µάλιστα ότι αυτή η πράξη απέφερε κέρδη πάνω από 1 δισ. δολάρια για τον Τραµπ. Ο δικαστής Αρθουρ Ενγκορον απεφάνθη ότι ο Τραµπ και οι γιοι του παρέδιδαν ψευδή στοιχεία, µε αποτέλεσµα να υπερτιµηθεί η αξία των ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων του Οργανισµού Τραµπ µεταξύ του 2014 και του 2021. Ο Ενγκορον ανακάλεσε εν συνεχεία τις επιχειρηµατικές άδειες του οργανισµού, µε συνέπεια πλέον ο επιχειρηµατίας να δέχεται µεγάλο πλήγµα στη συνέχιση των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων του. 

Πόσο θα κρατήσει η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Οι δικηγόροι του Τραµπ υποστηρίζουν ότι η αποτίµηση της αξίας των περιουσιακών του στοιχείων έγκειται σε υποκειµενικές τιµές, µε τον ίδιο να αναφέρει ότι είναι «θύµα ενός από τα µεγαλύτερα κυνήγια µαγισσών στην Ιστορία» και ότι τα δάνεια που έλαβε αποπληρώθηκαν «πλήρως και εντόκως».

Η εν λόγω δίκη αναµένεται να κρατήσει για αρκετές εβδοµάδες, µε τον ίδιο να µην κινδυνεύει µε την ποινή της φυλάκισης. Σηµαντικό είναι να τονιστεί ότι, αν ο Τραµπ και µέλη της οικογένειάς του καταδικαστούν, θα πληρώσουν έως και 240 εκατ. δολάρια σε αποζηµιώσεις, χάνοντας πιθανώς και τον έλεγχο µεγάλων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας του, όπως του εµβληµατικού πύργου Τραµπ στο Μανχάταν.

Τα εναπομείναντα δικαστήρια 

Πλην της άνωθεν κατηγορίας, ο Τραµπ αντιµετωπίζει αρκετές ακόµη διώξεις, που έχουν να κάνουν µε την απόπειρα αλλοίωσης αποτελεσµάτων των προεδρικών εκλογών του 2020, αλλά και την παρακίνηση βίας µε αφορµή την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Για τη δεύτερη περίπτωση, θα εµφανιστεί ενώπιον οµοσπονδιακού δικαστή στην Ουάσινγκτον, στις 4 Μαρτίου, ενώ για την πρώτη θα βρεθεί στην Πολιτεία Τζόρτζια, όπου του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την προσπάθειά του να επηρεάσει τις εκλογές.

«Πονοκέφαλο» ακόµη αποτελεί η περίπτωση της πορνοστάρ Στόρµι Ντάνιελς, για την οποία κατηγορείται ότι εξαγόρασε τη σιωπή της για τη φερόµενη σεξουαλική τους σχέση, ώστε να µην προβεί σε αποκαλύψεις. Τέλος, στη Φλόριντα κατηγορείται για αµέλεια διαχείρισης απόρρητων εγγράφων µετά το πέρας της θητείας του ως προέδρου και την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής» στις 8/10