Με δέος παρακολουθούν στην Τουρκία την καθέλκυση της πρώτης ελληνικής φρεγάτας Belharra. «Είναι η πρώτη φρεγάτα που αγοράζει η Ελλάδα ύστερα από 25 χρόνια, είναι εξοπλισμένη με τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα, αισθητήρες και ραντάρ», αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα. 

Διαβάστε ακόμα: Μητσοτάκης για καθέλκυση της φρεγάτας "Κίμων": Ημέρα χαράς και υπερηφάνειας

Τουρκικά Μέσα για τη φρεγάτα Belharra: Ας μην επιχειρήσουν να τη χρησιμοποιήσουν

Το δελτίο ειδήσεων του TGRT HABER, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Μανώλης Κωστίδης, ανέφερε: «Η Ελλάδα ύστερα από 25 ολόκληρα χρόνια εντάσσει στον στόλο της μια φρεγάτα. Ήδη έγινε η καθέλκυση της γαλλικής φρεγάτας Belharra. H Eλλάδα είχε υπογράψει συμφωνία για την αγορά τριών τέτοιων φρεγατών 4.550 τόνων. Ας τους πούμε καλορίζικη, αλλά αχρείαστη να είναι. Ας μην επιχειρήσουν να τη χρησιμοποιήσουν. Η Ελλάδα αφού πήρε 18 μαχητικά Rafale, τώρα ετοιμάζεται να εντάξει στον στόλο της ένα πολεμικό πλοίο κι αυτό συμβαίνει ύστερα από 25 χρόνια. Η φρεγάτα Βelharra "Κιμων" ναυπηγήθηκε στη Γαλλία για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Το πλοίο που ναυπηγήθηκε από τη γαλλική Naval καθελκύστηκε στην πόλη Λοριάν. Το πλοίο έχει βάρος 4.550 τόνους και η εταιρεία απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις δυνατότητές του. Αρκέστηκε να τονίσει πως είναι εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας αισθητήρες, οπλικά συστήματα. Η φρεγάτα θα έχει εξελιγμένες δυνατότητες αντιμετώπισης υποβρυχίων και αεροσκαφών».

Τουρκία: Εμφανίστηκε ο «κρυολογημένος» Ερντογάν

Ο «κρυολογημένος» Ερντογάν ακύρωσε ομιλία και τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Γρανάδα. Ωστόσο, εμφανίστηκε στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του.

Αναλυτές μιλούν για πολιτική ασθένεια ως αντίδραση σε Γερμανία και Γαλλία.

Διαβάστε ακόμα: Με βαρύ κρυολόγημα ο Ερντογάν - Ακυρώνει το σημερινό και αυριανό πρόγραμμά του

«Βόμβα» Φιντάν για τα κοιτάσματα της Κύπρου

«Συμφωνία για τα κοιτάσματα δίχως να περιμένουμε την επίλυση του Κυπριακού», προτείνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δίνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία του Ισραήλ με τον Λίβανο. 

Ο Φιντάν δήλωσε: «Θα ήθελα να πω για το θέμα αυτό είναι ότι η αναμονή της τελικής λύσης στο νησί, προκειμένου να επωφεληθούμε από τους ενεργειακούς πόρους της Ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι προφανώς καλή κατάσταση τόσο για την περιοχή όσο και για τον κόσμο. Σε αυτό το θέμα και η άποψή μας είναι στην ίδια κατεύθυνση με την "ΤΔΒΚ", δηλαδή ότι είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν οι ενεργειακές δυνατότητες που και οι δύο πλευρές θα ωφεληθούν εξίσου χωρίς να περιμένουμε πολιτική λύση».

Διαβάστε ακόμα: Δήλωση-“βόμβα” Φιντάν: “Μοιρασιά” των κοιτασμάτων της Κύπρου χωρίς λύση στο Κυπριακό

Πρώτο θέμα οι δηλώσεις Μητσοτάκη για Ερντογάν

«Από το "Μητσοτάκης γιοκ" φτάσαμε στο σημείο η συνάντηση ήταν καλή σε επίπεδο χημείας», αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα. 

Ο τηλεοπτικός σταθμός SOZCU TV ανέφερε: «Από το "για μένα πια δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης", φτάσαμε στο σημείο "η συνάντηση ήταν καλή σε επίπεδο χημείας". Αυτό δεν το λέω εγώ, το είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ίδιος απάντησε σε μια ερώτηση και δήλωσε πως "η συνάντηση ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας"».

Το CNN TURK μετέδωσε: «O πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε δηλώσεις σχετικά με την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως η συνάντηση ήταν καλή και σε επίπεδο προσωπικής χημείας».

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεγαλώνουν την ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών: «Με την Ελλάδα πρέπει να καθοριστεί η κυριαρχία των νησιών, η παραβίαση των συνθηκών και η στρατιωτικοποίησή τους».

Το HABER GLOBAL μετέδωσε: «Bέβαια ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε μόνο σε ένα κεφάλαιο απ' όλα τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Τόνισε πως πρέπει να συμφωνήσουμε στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά κι αν δεν το πετύχουμε αυτό, δεν πρέπει να φτάσουμε στα πρόθυρα ενός θερμού επεισοδίου. Κατά την άποψη της Τουρκίας, το μόνο ζήτημα δεν είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα. Υπάρχουν προβλήματα που περιμένουν την επίλυση τους όπως ο εναέριος χώρος, η παραβίαση των συνθηκών με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και το θέμα των νησιών και των βραχονησίδων που με τις συνθήκες δεν καθορίστηκε η κυριαρχία τους».