Η Νατάλια Αρνο υποφέρει από πολυνευροπάθεια. «Είναι η ίδια διάγνωση που έγινε για τον αντικαθεστωτικό Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά», ο οποίος υπήρξε θύμα δηλητηρίασης δύο φορές, το 2015 και το 2017 ενώ καταδικάστηκε τον Απρίλιο σε 25ετή κάθειρξη για «εσχάτη προδοσία» αφού κατήγγειλε την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Η 47χρονη πρόεδρος της ΜΚΟ, Free Russia βρέθηκε στην Πράγα στις αρχές του Μαΐου, όταν κάτι περίεργο της συνέβη. «Η πόρτα του δωματίου μου στο ξενοδοχείο ήταν μισάνοιχτη. Στο εσωτερικό υπήρχε μία δυσάρεστη μυρωδιά».

Στην αρχή θεώρησε «αβάσιμες» ανησυχίες της αλλά στις 5 το πρωί ξυπνά με ισχυρούς πόνους στο στόμα και αποφασίζει να επιστρέψει στις ΗΠΑ, όπου διαμένει, για να συμβουλευθεί τον οδοντίατρό της.

Αλλά κατά την διάρκεια της πτήσης, επάνω από το Ατλαντικό, «άρχισα να αισθάνομαι πόνους παντού: στις μασχάλες, στο στήθος, στα αυτιά, στα μάτια και στα πόδια. Ηταν σαν όλα τα όργανα να με εγκατέλειπαν το ένα μετά το άλλο».

Τα τεστ διαπιστώνουν ότι η Νατάλια Αρνο «έχει εκτεθεί σε νευρική τοξίνη», η οποία δεν μπορεί να παραχθεί με φυσικό τρόπο. «Τα νεύρα μου έχουν καεί. Μπορεί να αποκατασταθούν σε έναν χρόνο», λέει σε αποφασιστικό τόνο.

Περιστατικά νευροτοξικών επιθέσεων

Με τον νευροτοξικό παράγοντα novitsok έγινε τον Μάρτιο του 2018 η απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας, στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Με την ίδια νευρική τοξίνη πιστεύεται ότι δηλητηριάστηκε και ο Αλεξέι Ναβάλνι το 2020, μέσα σε αεροσκάφος που τον μετέφερε από τη Σιβηρία στην Μόσχα στις 20 Αυγούστου.

Το Νοβιτσόκ (επίσης γνωστό ως παράγοντας Α) είναι μια ομάδα επτά δυαδικών χημικών όπλων, τα οποία ανέπτυξε το κρατικό χημικό ερευνητικό ινστιτούτο ΓκοσΝΙΙΟΧΤ στην Σοβιετική Ένωση και στη Ρωσία από το 1971 έως το 1993.

Ρώσοι επιστήμονες που ανέπτυξαν τις νευρικές ουσίες υποστηρίζουν ότι είναι οι πιο θανατηφόρες που έχουν δημιουργηθεί.

'Ερευνες σε ΗΠΑ και Γερμανία

Ερευνα για δηλητηρίαση διεξάγεται στις ΗΠΑ, αλλά και στην Γερμανία, όπου η Νατάλια Αρνο βρισκόταν πριν από την διαμονή στην Πράγα. Διότι μία εξόριστη ρωσίδα δημοσιογράφος, που βρισκόταν στο Βερολίνο για συνάντηση με τον αντικαθεστωτικό Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, αρρώστησε επίσης. Μία τρίτη γυναίκα, εγκατεστημένη στην Γεωργία, φοβάται ότι δηλητηριάστηκε στο τέλος του 2022 στην Τιφλίδα.

Η Νατάλια Αρνο λέει ότι οι ρώσοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα του ανθρώπου αποτελούν «εύκολους στόχους» για το Κρεμλίνο, τα «μακριά πλοκάμια» του οποίου φθάνουν μέχρι την Δύση.

Το γεγονός ότι δέχονται επιθέσεις εκτός της Ρωσίας «δείχνει ότι είμαστε αποτελεσματικοί, ότι τους εξοργίζουμε», λέει η Νατάλια Αρνο, που έχει γίνει στόχος «παρενοχλήσεων» πολλές φορές πριν από την εξορία της το 2012.

«Εγκατέλειψα την Ρωσία υπό την απειλή πιστολιού των πρακτόρων της FSB», των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, λέει. «Η δηλητηρίαση είναι κάτι καινούργιο για μένα. Αλλά δεν θα γίνω παρανοϊκή προσέχοντας ό,τι τρώω και πίνω».

"Δολοφόνοι στην υπηρεσία του ρωσικού κράτους, ομάδα που ενέχεται στη δηλητηρίαση Ναβάλνι"

Η Γεβγκένια Καρά-Μουρζά, η σύζυγος του καταδικασμένου αντιφρονούντα, κατηγορεί για τις δηλητηριάσεις «δολοφόνους στην υπηρεσία του ρωσικού κράτους», τονίζοντας πως πρόκειται για την «ίδια ομάδα που ενέχεται στην δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι», του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης που έχει καταδικαστεί σε 19χρονη κάθειρξη για «εξτρεμιστική δράση».

Καθεστώς δομημένο στην «επίθεση» και τον «εκφοβισμό»

Το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει οικοδομηθεί με βάση την «επίθεση» και τον «εκφοβισμό». «Αν δεν χρησιμοποιούσε αυτές τις μεθόδους καταστολής, δεν θα υπήρχε πλέον», λέει η Γεβγκένια Καρά-Μουρζά, καταγγέλλοντας παράλληλα τις συνθήκες κράτησης του συζύγου της.

Η Νατάλια Αρνο και η Γεβγκένια Καρά-Μουρζά βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα στο Παρίσι σε εκδήλωση ρώσων αντιφρονούντων.

«Για το τραπέζι στο άνοιγμα των εργασιών, κάναμε μυστικά κράτηση σε εστιατόριο και δεν το ανακοινώσαμε παρά την τελευταία στιγμή», λέει η Ολγκα Προκόπιεβα, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ρωσία Ελευθερία, διοργανώτρια της εκδήλωσης. Η οδηγία που δόθηκε στους συνδαιτυμόνες ήταν να μην πίνουν παρά από σφραγισμένα μπουκάλια. Ομως, οι συμμετέχοντες δεν είχαν φόβο. «Δεν είναι αυτό που θα τους σταματήσει».

«Θα κάνω τα πάντα για να φέρω πιο κοντά στην μέρα που αυτό το καθεστώς θα καταρρεύσει», λέει η Γεβγκένια Καρά-Μουρζά. «Διότι κάποιος που αγαπώ βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής».