Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
pyravlos_oukrania
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συζητήσεις του Κιέβου με τις ΗΠΑ για νέα χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ στην Ουκρανία αγγίζει τα 110 δισ. δολάρια από την έναρξη του πολέμου

Σε διάλογο με τις ΗΠΑ για νέα χρηματοδότηση είναι η Ουκρανία , καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο, που απέτρεψε ελευταία στιγμή την αναστολή λειτουργίας διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, δεν έχει ακόμη εγκρίνει ένα νέο πακέτο βοήθειας στο Κίεβο.

"Η ουκρανική κυβέρνηση εργάζεται δραστήρια με τους Αμερικανούς εταίρους της προκειμένου να διασφαλίσει πως η νέα απόφαση σχετικά με τον αμερικανικό προϋπολογισμό, που θα ληφθεί τις προσεχείς 45 ημέρες, θα περιλαμβάνει νέες χρηματοδοτήσεις, ώστε να βοηθηθεί η Ουκρανία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

"Η κατάσταση αυτή δεν θα εμποδίσει το κύμα της βοήθειας να εξακολουθήσει να φθάνει στην Ουκρανία", είπε.

Η διεθνής υποστήριξη στην Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας στον αγώνα που διεξάγει η χώρα εναντίον της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βοηθήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το Κίεβο, αποδεσμεύοντας κάπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιτική και στρατιωτική βοήθεια από τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι ΗΠΑ απέτρεψαν in extremis την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, με την έγκριση από τη Γερουσία, μόλις τρεις ώρες πριν ενσκήψει το "shutdown", ενός έκτακτου μέτρου που επιτρέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησής του.

Το έκτακτο μέτρο που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο επιτρέπει να συνεχίσει να χρηματοδοτείται για 45 ημέρες το ομοσπονδιακό κράτος. Αποκλείει ωστόσο τη βοήθεια στην εμπόλεμη Ουκρανία την οποία ζητεί ο Λευκός Οίκος.

Τα μέλη της Βουλής πρέπει τώρα να εξετάσουν σε συνεδρίασή τους διακριτό σχέδιο νόμου που θα αφορά στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήθελε να δει να συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό. Η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

H άρνηση υποστηρικτών του Τραμπ

Μια ομάδα Ρεπουμπλικανών που υποστηρίζουν τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αρνούνται να αποδεσμεύσουν οποιαδήποτε νέα βοήθεια για το Κίεβο, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά πρέπει να διατεθούν για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.