Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
polic-souidia
Διεθνή

Σουηδία: Βγάζει τον στρατό στους δρόμους για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα

«Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο» ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας

Η Σουηδία λαμβάνει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την εκρηκτική αύξηση της εγκληματικότητας εξαιτίας συμμοριών. Μάλιστα, η χώρα ετοιμάζεται να κατεβάσει ακόμη και τον στρατό στους δρόμους.

Ειδικότερα, σε διάγγελμα του, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι θα έχει εντός της ημέρας συνομιλίες με τον επικεφαλής των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και τον αστυνομικό διευθυντή για να συζητήσει τρόπους ανάσχεσης της βίας των συμμοριών μετά το κύμα των επιθέσεων που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ατόμων.

Συγκεκριμένα, ο Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων και τον επίτροπο της εθνικής αστυνομίας την Παρασκευή για να διερευνήσει «πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία στο έργο της κατά των εγκληματικών συμμοριών».

Τι ανέφερε στο διάγγελμα ο πρωθυπουργός της Σουηδίας

«Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε την Πέμπτη ο Κρίστερσον και πρόσθεσε: «Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο».

Στην συνέχεια σημείωσε πως: «Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή για τη Σουηδία». Πρόσθεσε δε ότι: «Μια 25χρονη γυναίκα πήγε για ύπνο χθες το βράδυ, ένα εντελώς συνηθισμένο βράδυ, αλλά δεν πρόλαβε να ξυπνήσει. Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες, θα νικήσουμε τις συμμορίες».

Σουηδία: Πώς θα εμπλακεί ο στρατός

Από το τηλεοπτικό διάγγελμα, κανείς δεν μπόρεσε να κατανοήσει με ποια ιδιότητα θα εμπλακεί ο στρατός στην αντιμετώπιση του προβλήματος των συμμοριών της Σουηδίας, αλλά προηγούμενες προτάσεις έχουν επικεντρωθεί στην ανάληψη από τους στρατιώτες καθηκόντων προστασίας από την αστυνομία, ώστε να απελευθερωθούν περισσότεροι πόροι για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 30.000 άτομα στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με το έγκλημα των συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές σε μικρότερες πόλεις όπου τα βίαια εγκλήματα ήταν προηγουμένως σπάνια.