Σχιζοφρενής που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία των πεθερικών του στο Τέξας των ΗΠΑ το 1992, είχε καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά η ποινή του δεν θα εκτελεστεί, λόγω της ασθένειάς του, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου, σε μια δικαστική διαδικασια που κράτησε για περισσότερα από 20 χρόνια.

Το σκεπτικό της απόφασης

Ο ομοσπονδιακός δικαστής του Όστιν, της πρωτεύουσας αυτής της Πολιτείας, κατέληξε σε αυτήν την απόφαση κρίνοντας ότι η ψυχική ασθένεια του Σκοτ Πανέτι, 65 ετών σήμερα, «δεν του επιτρέπει να κατανοήσει τους λόγους της εκτέλεσής του».

Η εκτέλεσή του «θα παραβίαζε την Όγδοη Τροπολογία (του Συντάγματος) που απαγορεύει κάθε βάναυση και ασυνήθιστη τιμωρία», πρόσθεσε ο δικαστής Ρόμπερτ Πίτμαν, επικαλούμενος μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, του 1986. Ο δικαστής έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από τριήμερη ακροαματική διαδικασία που αφορούσε μόνο την ψυχική υγεία του θανατοποινίτη.

Η απόφαση «εμποδίζει την Πολιτεία του Τέξας να εκδικηθεί έναν άνθρωπο που πάσχει από σχιζοφρένεια βαριάς μορφής και ως αποτέλεσμα αντιλαμβάνεται με στρεβλό τρόπο τον κόσμο που τον περιβάλλει» δήλωσε ο δικηγόρος του, Γκρέγκορι Γουίρσιοκ.

Μολονότι οι γιατροί είχαν διαγνώσει ότι ο Σκοτ Πανέτι έπασχε από σχιζοφρένεια από νεαρή ηλικία, οι αρχές του Τέξας επέμεναν να εφαρμοστεί η θανατική ποινή αφού απορρίφθηκε και η ύστατη προσφυγή του στο Ανώτατο Δικαστήριο το 2003.



Το χρονικό

Τον Σεπτέμβριο του 1992 ο Πανέτι σκότωσε τα πεθερικά του μπροστά στα μάτια της συζύγου του, που τον είχε εγκαταλείψει, και της τρίχρονης κόρης τους. Τρία χρόνια αργότερα ο δικαστής που τον δίκασε του έδωσε την άδεια, παρά τις αντιρρήσεις ακόμη και των εισαγγελέων, να αναλάβει μόνος του την υπεράσπισή του. «Ντυμένος με μπορντό καουμπόικη στολή, ο Πανέτι έλεγε ασυναρτησίες καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης» και κάλεσε ως μάρτυρες υπεράσπισης τον Ιησού Χριστό, τον δολοφονημένο πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι και τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, υπενθύμισε ο δικαστής Πίτμαν.