Η πώληση της Αγιά Σοφιάς στο Βατικανό θα μπορούσε να ήταν μια κανονική είδηση στην Τουρκία του Ερντογάν. Όμως τελικά φαίνεται ότι ήταν… fake news και η Αγιά Σοφιά θα παραμείνει στα χέρια του Σουλτάνου.

Την είδηση για την πώληση της Αγιά Σοφιάς διέψευσε με δημοσίευμά του το πρακτορείο Αναντολού. Μάλιστα, στο διαδίκτυο, όπου αρχικά εμφανίστηκε η είδηση για την πώληση είχε αναφερθεί ότι η πώληση της Αγιά Σοφιάς στο Βατικανό έγινε έναντι των 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του ειδησεογραφικού Πρακτορείου Αναντολού δημοσιεύει σύντομη ανακοίνωση του Κέντρου Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας με την οποία διαψεύδεται η είδηση που διακινήθηκε σε ορισμένους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η Αγία Σοφία πωλήθηκε στο Βατικανό για 38 δισεκατομμύρια δολάρια» ενώ ρητώς αναφέρεται «ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης της Αγίας Σοφίας».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Παρακαλείστε να μην πιστεύετε τους αβάσιμους ισχυρισμούς σχετικά με την Αγία Σοφία που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες με ειδήσεις όπως: "Έχει πωληθεί" και "Η αποκατάσταση θα διαρκέσει 50 χρόνια και θα κλείσει κατά την διαδικασία αυτή"», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

Επισημαίνεται ότι σχετικά με τη χρονική διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του τεμένους είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση του Κέντρου Καταπολέμησης της Παραπληροφόρησης της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας σύμφωνα με την οποία διαψευδόταν ο ισχυρισμός ότι η αποκατάσταση του τεμένους της Αγίας Σοφίας θα διαρκέσει 50 χρόνια και ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών το μνημείο θα παρέμενε κλειστό τόσο για τη θρησκευτική λατρεία όσο και για επισκέψεις.

Πάντως σήμερα η εφημερίδα Μιλλιέτ επαναφέρει δηλώσεις του του καθηγητή Ιλμπέρ Ορταϊλί ο οποίος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αγία Σοφία λέγοντας πως έπειτα από την μετατροπή της σε τζαμί δεν μπορεί να σηκώσει τόσους επισκέπτες. Ως εκτούτου η Μιλλιέτ γράφει πως η Άγκυρα ξεκινά ολιστική αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας.