Στην ανακοίνωση ότι δεν σκοπεύει να απαγορεύσει εντελώς περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη στην πλατφόρμα προχώρησε η επικεφαλής του Spotify, Ντάνιελ Εκ, μέσω συνέντευξής του στο BBC.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα φέτος, εμφανίστηκαν τραγούδια προϊόν τεχνητής νοημοσύνης στα οποία ακουγόταν η φωνή διάσημων καλλιτεχνών όπως ο Drake και ο The Weekend οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι είχε συμβεί κάτι τέτοιο και φυσικά δεν είχαν δώσει κάποια σχετική άδεια με αποτέλεσμα η πλατφόρμα να τα αποσύρει.

Μάλιστα, ο δημιουργός αυτών των τραγουδιών προσπάθησε να τα προωθήσει στις υποψηφιότητες για τα μουσικά βραβεία Grammy χωρίς όμως τελικά να γίνουν δεκτά.

Ο Ντάνιελ Εκ δήλωσε στο BBC, ότι η μόνη απαγόρευση που θα υπάρχει είναι η προώθηση από την πλατφόρμα τραγουδιών που έχουν συνθέσει προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης στα οποία θα ακούγεται η φωνή καλλιτεχνών οι οποίοι δεν έχουν όμως δώσει την άδεια και συγκατάθεση τους για να συμβεί αυτό.

Ενώ πρόσθεσε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική είναι πιθανό να συζητείται για πολλά χρόνια ακόμη.

Ο Ντάνιελ Εκ που μιλάει σπάνια στα μέσα ενημέρωσης λέει ότι βλέπει τρεις κατηγορίες χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική:

1) Εργαλεία που ρυθμίζουν την αρμονία και γενικότερα εργαλεία που βελτιώνουν τη μουσική, εργαλεία που ο Εκ θεωρεί αποδεκτά

2) Εργαλεία που μιμούνται καλλιτέχνες που δεν είναι αποδεκτά

3) Μια αμφιλεγόμενη μέση λύση όπου η μουσική που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και έχει σαφείς επιρροές από υπάρχοντες καλλιτέχνες αλλά δεν τους μιμούνται τουλάχιστον δεν φαίνεται κάτι τέτοιο σε πρώτο επίπεδο.

«Θα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Η συζήτηση και διαμάχη γύρω από την χρήση τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια» λέει ο Εκ που θεωρεί πρόκληση για την μουσική βιομηχανία την παρουσία της ΑΙ.

Πηγή: BBC