Mετά τη συντριβή του F-35 την περασμένη Κυριακή στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, κάτοικος της περιοχής τηλεφώνησε στις Αρχές και είπε: «Έχουμε έναν πιλότο στο σπίτι μας και λέει ότι χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα».

Η απώλεια του πανάκριβου stealth μαχητικού 5ης γενιάς ώθησε τους υπευθύνους της βάσης κοινών επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και των Πεζοναυτών στο Μπόφορτ να απευθύνουν έκκληση στο κοινό για τον εντοπισμό του F-35 Lightning II.

To αλλόκοτο τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση

Στο αλλόκοτο τηλεφώνημα που δέχθηκε η Άμεση Δράση στην κομητεία Τσάρλεστον, η τηλεφωνήτρια δείχνει αρχικά αιφνιδιασμένη με αυτά που ακούει:

-«Συγγνώμη, τι είπατε ότι συνέβη;»

-«Έχουμε έναν πιλότο στο σπίτι, προσγειώθηκε στην πίσω αυλή μου και προσπαθούμε να δούμε αν μπορεί να σταλεί, παρακαλώ, ένα ασθενοφόρο εδώ», απαντά το πρόσωπο που τηλεφώνησε.

Λίγη ώρα αργότερα παραλαμβάνει το ακουστικό ο πιλότος και λέει ότι είναι 47 ετών, ότι χρησιμοποίησε το εκτινασσόμενο κάθισμα του F-35 σε ύψος περίπου 2.000 ποδιών ύστερα από «δυσλειτουργία του αεροσκάφους» και ότι υποφέρει από πόνους στη μέση:

«Κυρία μου, συνετρίβη στρατιωτικό αεροσκάφος. Είμαι ο πιλότος. Χρειάζεται να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης. Δεν είμαι σίγουρος πού βρίσκεται το αεροσκάφος. Πρέπει να συνετρίβη κάπου. Εγώ χρησιμοποίησα το εκτινασσόμενο κάθισμα».

Ο πιλότος ρωτά στη συνέχεια αν έχει αναφερθεί συντριβή αεροσκάφους στην περιοχή.



Το F-35 ανήκε σε εκπαιδευτική μοίρα της 2ης Πτέρυγας Μάχης των Πεζοναυτών. Είχε απογειωθεί από τη βάση κοινών επιχειρήσεων του Τσάρλεστον το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, τοπική ώρα, και ήταν ένα από τα δύο αεροσκάφη που μετείχαν στην εκπαιδευτική αποστολή.


Ευτυχώς δεν υπήρξαν νεκροί ούτε σημειώθηκαν σοβαροί τραυματισμοί από τη συντριβή του F-35, τα συντρίμμια του οποίου εντοπίστηκαν -προς ανακούφιση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων- τη Δευτέρα στην κομητεία Γουίλιαμσμπεργκ της Νότιας Καρολίνας.

Ο πιλότος διακομίστηκε σε νοσοκομείο και πήρε εξιτήριο ένα 24ωρο αργότερα.