Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε σήμερα, στη Νέα Υόρκη, με την Αναπληρώτρια Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κα Βικτόρια Νιούλαντ.

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε την κα Νιούλαντ για τις προσπάθειες που καταβάλλει και για την ανάληψη πρωτοβουλίας, για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Επεσήμανε, επίσης, ότι ένα πρώτο σημαντικό βήμα θα είναι ο διορισμός ενός απεσταλμένου του Γ. Γ των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, ώστε να διερευνηθούν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών που να δημιουργήσουν τις προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν εκατέρωθεν οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις Κύπρου – ΗΠΑ οι οποίες έχουν αναγάγει τις δυο χώρες σε στρατηγικούς εταίρους, καθώς και η κοινή βούληση και αποφασιστικότητα για περαιτέρω ενίσχυση τους.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων, καθώς και το ζήτημα που αφορά την απαλλαγή θεωρήσεων αδειών εισόδου από και προς Κύπρο και ΗΠΑ.