Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα τα ξημερώματα από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην Ιεριχώ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, καθώς οξύνεται η βία λίγο πριν από την συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο Νούργκαμ αλ Άχρας, 19 ετών, σκοτώθηκε «από μια σφαίρα στο κεφάλι» στον καταυλισμό προσφύγων Ακάμπατ Τζάμπερ, διευκρίνισε το υπουργείο χωρίς να αναφερθεί σε άλλες λεπτομέρειες.

Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε ότι διεξήγαγε επιχείρηση για να συλλάβει υπόπτους και άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων που πετούσαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να χτυπήσει έναν από αυτούς.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, ο Παλαιστίνιος σκοτώθηκε όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον κατοίκων του καταυλισμού που πετούσαν πέτρες στους στρατιώτες. Ωστόσο η οικογένειά του δήλωσε ότι ο νεαρός δεν συμμετείχε στα επεισόδια.

Έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά από χθες, Τρίτη, στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο 29χρονος Γιάσερ Μούσα υπέκυψε στα τραύματά του, αφού χτυπήθηκε από σφαίρες στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού χθες το βράδυ στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, ανεβάζοντας σε τέσσερις τον απολογισμό των Παλαιστίνιων νεκρών από αυτή την επιδρομή.

Ακόμη ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός χθες από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 238 Παλαιστίνιοι, 28 Ισραηλινοί, μία Ουκρανή και ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί από την αρχή του έτους σε βίαια επεισόδια που συνδέονται με την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, σύμφωνα με απολογισμό του AFP με βάση επίσημες πηγές.

Στους αριθμούς αυτούς περιλαμβάνονται στην παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και άμαχοι, εκ των οποίων ανήλικοι, και στην ισραηλινή πλευρά κυρίως άμαχοι, ανάμεσά τους ανήλικοι και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Συνάντηση Νετανιάχου – Μπάιντεν

Στο μεταξύ σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Νετανιάχου και του Μπάιντεν, οι σχέσεις των οποίων είναι τεταμένες από τον Δεκέμβριο, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέλαβε επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην ιστορία της χώρας του.

Οι ΗΠΑ, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, ανησυχούν για τη δικαστική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Νετανιάχου και για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που δεν έχει ακόμη προσκληθεί στον Λευκό Οίκο, θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνησή του «εξακολουθεί να εργάζεται άοκνα για να στηρίξει μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη μεταξύ (…) των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων – δύο κράτη για δύο λαούς».