Η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς σχετικά με το σκάνδαλο Qatargate, ξεκινά νομική αμφισβήτηση με σκοπό τον εκτροχιασμό της έρευνας, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου ενήργησαν παράνομα κατά την καταδίωξή της. Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico, ελπίζει στη στήριξη του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο,

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι δικηγόροι της Καϊλή υποβάλλουν αίτημα για «νομικό έλεγχο της διαδικασίας» στον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Βελγίου, με σκοπό να εξεταστούν οι ισχυρισμοί της. Εάν αποδειχθεί ότι στοιχεία συλλέχθηκαν παράνομα, αυτά δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο. Οι δικηγόροι επίσης αναφέρουν ότι η βελγική αστυνομία παραβίασε την κοινοτική νομοθεσία που προστατεύει την κοινοβουλευτική ασυλία της πελάτισσάς τους.

Αυτό το νομικό προηγούμενο στο Βέλγιο μπορεί να δυσκολέψει την προσπάθεια ακύρωσης της έρευνας. Οι δικηγόροι είναι επίσης σε επαφή με τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο για υποστήριξη. Εν τέλει, η Καϊλή επιδιώκει να διεξαχθεί δίκαιη δίκη και να αποδειχθεί ότι η κοινοβουλευτική ασυλία της παραβιάστηκε παράνομα.

Το αίτημα άρσης της ασυλίας

Η αιφνίδια παραίτηση τον περασμένο Ιούνιο του επικεφαλής ανακριτή στην υπόθεση, Μισέλ Κλεζ – που αντιμετώπισε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων – είχε ήδη καταφέρει ένα πλήγμα στην έρευνα για το Qatargate, σημειώνει το Politico, προσθέτοντας ότι «καθώς καθυστερεί η έρευνα, οι κινήσεις της Καϊλή ενισχύουν την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι, ακόμη κι αν αποδειχθεί η ενοχή τους».

Προτού ξεκινήσει οιαδήποτε νομική διαδικασία οι συνήγοροι της Καϊλή υποστηρίζουν ότι οι ανακριτές της υπόθεσης Qatargate θα έπρεπε να είχαν υποβάλει επίσημο αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για την άρση της ασυλίας της, κάτι που δεν συνέβη.

Αντίθετα, αφαιρέθηκε η βουλευτική ασυλία της τον Δεκέμβριο, όταν θεωρήθηκε ότι η Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να διαπράττει αδίκημα. Η βελγική αστυνομία είχε κάνει τότε έφοδο στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες, τη συνέλαβε και κατέσχεσε σάκους με περίπου 150.000 ευρώ σε μετρητά. Η έρευνα στοχοθέτησε και άλλα άτομα και κατασχέθηκαν συνολικά περί το ένα εκατομμύριο ευρώ.

«Αν αποφανθούν ότι συλλέχθηκαν παράνομα τα αποδεικτικά στοιχεία, τότε δεν θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν στο δικαστήριο», δήλωσε ο δικηγόρος του Κοτσολίνο, Ντομένικο Βιντσέντζο Φεράρο, που προσκλήθηκε στη σημερινή συνάντηση. Ο ίδιος είπε ότι τον προσέγγισαν, όπως και τον συνήγορο του Μαρκ Ταραμπελά, του τρίτου νυν ευρωβουλευτή που κατηγορείται για την υπόθεση, για να ενισχύσει τις κινήσεις της υπεράσπισης της Καϊλή.

Λόγω της βραδύτητας με την οποία κινείται το βελγικό νομικό σύστημα, ίσως περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να αποφανθούν οι δικαστές για τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης της Καϊλή και άλλων κατηγορουμένων – πλην του Αντόνιο Παντζέρι και του Φραντσέσκο Τζόρτζι, που δεν μπορούν να επικαλεστούν παραβίαση της ασυλίας τους, καθώς έχουν ήδη ομολογήσει ότι συμμετείχαν σε κύκλωμα διαφθοράς και ενέπλεξαν άλλους υπόπτους.