Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Σάββατο, πως η Άγκυρα θα μπορούσε, αν είναι απαραίτητο, να πάρει δρόμο άλλον απ' αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ερωτήθηκε για την πρόσφατη υιοθέτηση της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις για να πάρει αποστάσεις από την Τουρκία.

«Αν θέλετε να μάθετε την εκτίμησή μου με σαφήνεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αποσχιστεί από την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει κινήσεις απομάκρυνσης από την Τουρκία, εμείς θα κάνουμε την αξιολόγησή μας σε σχέση με αυτές τις εξελίξεις και μετά από αυτές τις αξιολογήσεις, μπορούμε να χωρίσουμε τους δρόμους μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν χρειαστεί» ήταν η τοποθέτησή του.

Αναφερόμενος στο ενταξιακό της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είπε: «Η Σουηδία πρέπει να εκπληρώσει το καθήκον της. Ανεξάρτητα από τις αλλαγές που κάνει στο σύνταγμα ή στο νόμο, αν ενθαρρύνει τους τρομοκράτες να διαδηλώνουν, σημαίνει ότι δεν εκπληρώνει το καθήκον της. Τότε οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν δεν τηρούνται. Όλοι θα πρέπει να εκτιμήσουν τη στάση που τηρεί το κοινοβούλιό μου σε αυτό το θέμα. Τι μας λένε για τα F-16; Ότι δεν μας τα δίνουν πριν το αποφασίσει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Αν υπάρχει η Βουλή των Αντιπροσώπων εκεί, υπάρχει και το κοινοβούλιο εδώ. Για όποιο θέμα μας αφορά, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινοβουλίου μας να αποφασίσει».

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, λέγοντας: «Φέτος, όπως κάθε χρόνο, θα έχουμε μια εξαιρετικά έντονη σειρά επαφών και συναντήσεων στις ΗΠΑ. Θα μιλήσω στη Γενική Συνέλευση την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου. Με την ευκαιρία αυτή, θα μοιραστούμε τις απόψεις μας για τα κύρια θέματα της διεθνούς ατζέντας. Θα τονίσουμε τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία απέναντι στις τρέχουσες παγκόσμιες προκλήσεις. Θα έχω συναντήσεις με ομολόγους μου από πολλές χώρες στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης (την Τετάρτη 20 του μήνα θα τα πει και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη). Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας, θα έρθουμε σε επαφή με τους πολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ και με τις κοινότητες των συμπατριωτών μας. Θα έχουμε επίσης διαβουλεύσεις με εκπροσώπους δεξαμενών σκέψης. Θα συναντηθούμε με διακεκριμένα μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας των ΗΠΑ και θα συζητήσουμε θέματα σχετικά με την αύξηση των επενδύσεων στην Τουρκία».