Βασικό θέμα συζήτησης στην Τουρκία είναι το ωράριο εργασίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κάθε μέρα επιστρέφω στο σπίτι 12 ή 1 ή στις 2. Εργάζομαι 365 ημέρες τον χρόνο», δήλωσε ο Ερντογάν σε τελετή ορκωμοσίας περιφερειαρχών, θέλοντας να τους πιέσει να κάνουν το ίδιο.

«Ο περιφερειάρχης δεν μπορεί να έχει ωράριο, δεν έχει μέρα ή νύχτα, δεν έχει διακοπές ή σαββατοκύριακα. Άλλωστε, με τίποτα δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος διευθυντής που ξεκινάει την ημέρα τους στις 9 και κλείνει την πόρτα του γραφείου του στις 5 ή στις 6. Από εσάς περιμένω να εργάζεστε με ρυθμό, να τρέχετε 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδας, 365 ημέρες το χρόνο. Εγώ ως πρόεδρος εργάζομαι έτσι. Κοιμάμαι 5 ή 6 ώρες. Το βράδυ επιστρέφω στο σπίτι κάποτε τα μεσάνυχτα, κάποτε 1 ή 2. Έτσι εργάζομαι», είπε χαρακτηριστικά.




Επανεμφάνιση των χαρτών της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Την επανεμφάνισή τους έκαναν στην Τουρκία οι χάρτες της Γαλάζιας Πατρίδας.

Ο Εράι Γκιουτσλουέρ, ακαδημαϊκός, μέλος του κέντρου ερευνών ASAM, ανέφερε στο CNN Turk: «Aυτή είναι η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, την οποία κοινοποίησε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου του 2019 μέσω του κ. Φεριντούν Σινιρλίογλου και έχει καθορίσει έτσι τα θαλάσσια σύνορα της. Η Τουρκία καθόρισε μονομερώς την υφαλοκρηπίδα της. Είναι σύμφωνη με το Θαλάσσιο Δίκαιο. Με τις υπόλοιπες χώρες δεν έχουμε συμφωνήσει αλλά κι αυτές δεν έχουν αντίρρηση. Μόνο η Ελλάδα έχει ενστάσεις κι εκείνη δεν έχει ακτές στην ανατολική Μεσόγειο. Άρα από εκείνη την ημέρα το δηλώνουμε, το στηρίζουμε.

Tα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. Διαθέτουν μόνο χωρικά ύδατα. Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει χωρικά ύδατα στα 6 μίλια. Οτιδήποτε είναι εκτός των 6 μιλίων, σε απόσταση 200 μιλίων, κάθε πόντος εκτός αυτού είναι η Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας.

Όπως κάναμε εδώ με μια κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο, έτσι να ανακηρύξουμε μονομερώς την υφαλοκρηπίδα μας στο Αιγαίο. Διότι η Ελλάδα δεν θα κάτσει να συζητήσει και να αποδεχθεί τις θέσεις μας».


Τούρκοι αναλυτές: Αρνητικοί απέναντι στην προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο

Παράλληλα, Τούρκοι αναλυτές κατηγορούν τον Ερντογάν για υποχώρηση στο θέμα των νησιών.


«Ο Ερντογάν μιλούσε για νησιά υπό κατοχή και στρατιωτικοποιημένα νησιά. Τώρα θα υποχωρήσει;», λένε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, εκφράζουν άρνηση για προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο και αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία των νησιών στο Αιγαίο.

Ο Τζιχάν Γιαγζτί, ναύαρχος ε.α., καθηγητής πανεπιστημίου Τοπκαπί είπε: «Δεν θέλω να πιστέψω πως θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Θυμόμαστε τις ομιλίες και τις δηλώσεις του κ. προέδρου μας σχετικά με την στρατιωτικοποίηση των νησιών αλλά και των νησιών που είναι υπο κατοχή. Αυτή ήταν μια ξεκάθαρη στάση και δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρχει υποχώρηση απο αυτήν. Για μένα το Διεθνές Δικαστήριο είναι ένας εφιάλτης.
Οι προηγούμενοι ήταν τόσο χαζοί και αρνήθηκαν να πάνε τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο; Yπήρξαν πληροφορίες για να πάμε όλα τα θέματα πακέτο. Δεν μπορούμε να πάμε στο δικαστήριο, αν δεν επιλυθεί το θέμα των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με τις συνθήκες».