Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι στη Λιβύη από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία «Daniel», η οποία έσπασε φράγματα, παρέσυρε κτίρια κι εξαφάνισε το ένα τέταρτο της ανατολικής πόλης Ντέρνα.

Περισσότερα από 1.000 πτώματα έχουν ήδη ανασυρθεί μόνο στην πόλη Ντέρνα και οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ υψηλότερος, μια και η καταιγίδα «Daniel» χτύπησε μια χώρα που καταρρέει από τις συγκρούσεις μιας δεκαετίας και πλέον. 

Ασαφής απολογισμός

Ειδικότερα, οι κατακλυσμιαίες βροχές και οι πλημμύρες στη Λιβύη εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel», που νωρίτερα είχε πλήξει την Ελλάδα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο τεράστιου αριθμού ανθρώπων, που ανέρχεται σε χιλιάδες, ανακοίνωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR). Ο απολογισμός είναι ασαφής, δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα, απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς προς το παρόν», είπε, προσθέτοντας: «Ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια κι εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια».