Η πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν, η οποία έχασε οριακά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου και παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματός της την περασμένη εβδομάδα, σχεδιάζει να αποχωρήσει από το κοινοβούλιο και να εργασθεί στο Institute for Global Change, το think tank του Τόνι Μπλερ.

Λόγω της νέας της θέσης, η Σάνα Μάριν ζητεί την άδεια του κοινοβουλίου να εγκαταλείψει τη βουλευτική της έδρα, όπως ανακοίνωσε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Φινλανδίας.

Η ίδια δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από τη νέα της θέση στο think tank του πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου «θα ωφεληθεί ολόκληρη η Φινλανδία».

Σημειώνεται ότι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει μέρος σε μελλοντικές εκλογές ή να επιδιώξει θέση σε ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά προς το παρόν, όπως επισήμανε, δεν έχει τέτοια σχέδια.

Όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2019, η Σάνα Μάριν ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο, προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή και συνέβαλε στην προβολή της εικόνας της Φινλανδίας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς.

Μετά την αντιμετώπιση της επιδημίας της Covid και της οικονομικής αναταραχής, η Σάνα Μάριν αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα στηρίγματα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή και ηγήθηκε της πορείας της χώρας της από την ουδετερότητα προς την Ατλαντική Συμμαχία.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ