Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι, με βασικό θέμα την επαναφορά σε ισχύ της συμφωνίας που επέτρεπε την εξαγωγή των σιτηρών της Ουκρανίας μέσω Μαύρης Θάλασσας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, και η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, συνοδεύουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν που έφθασε στο Σότσι, με σκοπό να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, και να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το θέμα των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τουρκική πηγή που δεν κατονομάζεται.

Τα δύο κορυφαία στελέχη της οικονομικής ομάδας της Τουρκίας θα συμμετάσχουν στις συναντήσεις που θα περιλαμβάνει η επίσκεψη του Ερντογάν στο Σότσι.


Η μετακίνηση των Μεχμέτ Σιμσέκ και της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, που διορίσθηκαν τον Ιούνιο για να ηγηθούν της στροφής της τουρκικής οικονομικής πολιτικής προς την ορθοδοξία, δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Δεν είναι γνωστό ποιους Ρώσους αξιωματούχους θα συναντήσουν και τι θα συζητήσουν.

Σημειώνεται ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απέφυγε να σχολιάσει το ταξίδι της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν.

Η πρώτη συνάντηση του κ. Ερντογάν και του κ. Πούτιν από τον Οκτώβριο του 2022 θα γίνει, την ώρα που ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περιορίσει την ουκρανική αντεπίθεση που, σύμφωνα με το Κίεβο, μοιάζει πλέον πολλά υποσχόμενη, έπειτα από τρεις μήνες εχθροπραξιών, στο νότιο μέτωπο.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους τρέφει ελπίδες ότι οι συνομιλίες για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών θα γίνουν εφαλτήριο για την έναρξη ευρύτερων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

Ο κ. Ερντογάν συγκαταλέγεται στους ελάχιστους ηγέτες κρατών-μελών του NATO που παραμένουν σε επαφή με τον κ. Πούτιν.

Η σχέση των δυο χωρών, στενή αλλά ενίοτε θυελλώδης, ενισχύθηκε, παρότι υπήρξαν τρικυμίες, αφότου η Ρωσία εξαπέλυσε αυτή που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η απόφαση του κ. Πούτιν να μειώσει και να αναβάλει τουρκικές πληρωμές για το ρωσικό αέριο συνέβαλε να αμβλυνθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης που απειλούσε να στοιχίσει στον κ. Ερντογάν την εξουσία προτού εντέλει επανεκλεγεί στην τουρκική προεδρία τον Μάιο.

Από την πλευρά της η Τουρκία αρνήθηκε να επιβάλει όπως οι εταίροι της στη Δύση κυρώσεις στη Ρωσία κι έχει μετατραπεί σε προορισμό τεράστιας σημασίας για Ρώσους που θέλουν πρόσβαση σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στον Ρώσο ομόλογό του, προμηθεύοντας την Ουκρανία με όπλα και υποστηρίζοντας τη φιλοδοξία του Κιέβου να ενταχθεί στο NATO.

Στο Κρεμλίνο επικράτησε οργή, όταν έγινε ο επαναπατρισμός τον Ιούλιο μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διοικητών του τάγματος Αζόφ, κατά παραβίαση συμφωνίας της Μόσχας και του Κιέβου, που όριζε πως θα παρέμεναν στην Τουρκία έως το τέλος της ένοπλης σύρραξης.

Μολαταύτα η Ρωσία, όπως και η Ουκρανία, επιδιώκει την υποστήριξη του κ. Ερντογάν στη σύγκρουσή τους στη Μαύρη Θάλασσα, ιδίως όσον αφορά τις εξαγωγές.