Ο θάνατος μιας μητέρας αρκούδας από σφαίρες κοντά σε ένα εθνικό πάρκο, αφήνοντας τα δύο μικρά της να τα βγάλουν πέρα μόνα τους έχει προκαλέσει την οργή των Ιταλών, αλλά και πολλές οργανώσεων για τα  δικαιώματα των ζώων.

Η αρκούδα σκοτώθηκε αργά χθες Πέμπτη στα περίχωρα της πόλης Σαν Μπενεντέτο ντέι Μάρσι, ανέφερε σήμερα στο Facebook το Εθνικό Πάρκο Αμπρούτσο, Λάτσιο και Μολίζε δημοσιεύοντας επίσης μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η αρκούδα είχε εντοπιστεί σε μια κοντινή πόλη πριν από λίγες μέρες μαζί με τα δύο μικρά της, σύμφωνα με βίντεο. Ήταν γνωστή ως «Αμαρένα» (μαύρο κεράσι) έχοντας πάρει το όνομά της από το φρούτο που έτρωγε.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Λουτσιάνο Σαμαρόνε είπε στην εφημερίδα La Repubblica ότι η αρκούδα είχε περάσει πάνω από έναν ιδιωτικό φράχτη, αλλά δεν είχε ιστορικό επίθεσης σε ανθρώπους.«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι (δολοφονήθηκε) σε νόμιμη άμυνα", είπε προσθέτοντας ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα των ερευνών.

Ο αρχηγός του Κόμματος των Πρασίνων, Άντζελο Μπονέλι δήλωσε ότι οι φύλακες του πάρκου αναζητούν τα μικρά της και ότι εκφράζονται φόβοι αν θα επιζήσουν.

Η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον ύποπτο δράστη.

Αντιδράσεις

Δεν ήταν σαφές γιατί πυροβολήθηκε η αρκούδα, αλλά το κυνήγι αρκούδων είναι παράνομο στην Ιταλία.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων Lav χαρακτήρισε την Αμαρένα «θύμα του εθνικού κλίματος μίσους» των άγριων ζώων, υποστηρίζοντας ότι τροφοδοτείται από πολιτικούς.

A female bear took her two cubs around a village in central Italy as local residents watched on in amazement. Amarena, a bear that has been sighted many times in the Abruzzo region, was seen with the cubs in San Sebastiano Dei Marsi, a small village near L’Aquila, in central Italy on Saturday. In a video filmed by a bystander, the bears could be seen walking on a road before they walk down a set of stairs and away from a crowd.

Δημοσιεύτηκε από Euronews Green στις Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023

Ωστόσο, ο θάνατός της μνημονεύτηκε από τις τοπικές και εθνικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Περιβάλλοντος Τζιλμπέρτο Πικέτο Φρατίν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ